Otvoreni Dani evropskog filma, na programu filmovi iz 11 zemalja

Manifestacija Dani evropskog filma otvorena je sinoć u Sarajevu projekcijom švedskog dokumentarnog filma ‘Hladni slučaj’, države koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Šef Delegacije u EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Johhan Sattler naglašava da će u narednih deset dana biti prikazani filmovi iz 11 zemalja.

U izjavi novinarima prije početka programa Sattler podsjeća da se početkom maja proslavlja ono što je zapravo počelo kao ideja, bivšeg ministra vanjskih poslova Francuske Roberta Schumana, o ujedinjenoj Evropi. Ta ideja razvila se do toga da trenutno ima 27 zemalja članica Evropske unije. Kako sa zadovoljstvom naglašava, Bosna i Hercegovina napravila je prošle godine velike korake u pogledu pristupanja eventualno EU.

“Bosna i Hercegovina pristupila je i programu Kreativna Evropa 2021.-2027., što je još jedan zbližavajući faktor koji okuplja sve nas oko kulture, filma i umjetnosti, muzike i svega što se dešava u oblasti kulture, a kulture nema bez filma”, naglasio je.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Stromquist podsjeća da je Švedska jedan od sudomaćina događaja, koji je počeo večeras u kinu Meeting Point, a film kojim je otvoren posvećen je generalnom sekretaru UN-a Dagu Hammarskjöldu koji je bio jedan od ključnih ljudi ikad na toj poziciji. Za vrijeme njegovog mandata ‘lansiran je i taj projekt humanitarnih misija za očuvanje mira širom svijeta.‘

“Upravo zato smo mislili da je bitno prikazati film o njegovom životu. On je ubijen, a u filmu se može vidjeti šta se zapravo dešavalo u vezi sa tim. Tema filma su neke od bitnih detalja iz njegovog života, kao i njegova smrt. Tokom života zalagao se za mir, suradnju i toleranciju”, kazala je.

Uz Švedsku koja trenutno predsjedava EU, večerašnjem događaju prisustvovali su i francuski predstavnici. Manifestacija Dani evropskog filma održava se u okviru Dana Evrope 2023: Bosna i Hercegovina oduvijek u srcu Evrope, a ima različite programe koji se realiziraju širom BiH.

Radio AS