Ovo su tri rješenja parka Hastahana, građani do 15. maja biraju pobjednika

Jedno od tri idejna rješenja

Tri najbolje rangirana idejna rješenja koja je odabrao žiri Međunarodnog inovacijskog izazova na osnovu Poziva za podnošenje ideja za javni park Hastahana u Sarajevu, su otvorena za online glasanje građana do 15. maja.

Stručni žiri je odabrao ova tri rješenja od 79 idejnih rješenja prijavljenih na pomenuti poziv. 3D vizualni prikazi, kratki opis i video-ilustracije za tri pobjednička idejna rješenja mogu se pogledati ovdje.

Prvi prijedlog je “Njegovanje javnog života parka Hastahana“, a opisuje transformaciju parka Hastahana u novo gradsko srce Sarajeva – mjesto raznovrsnih aktivnosti i iskustava.

Naziv drugog prijedloga je “Park i trg Hastahana“. Predloženi dizajn redefinira prazninu srušene otomanske Hastahane i ponovno uređuje i komemorira izgubljeno naslijeđe.

Treći prijedlog nosi ime “Žalfija“, a prijedlog vidi ovaj prostor kao mjesto za ozdravljenje i regeneraciju Sarajeva.

Građani Sarajeva se pozivaju da glasaju za idejno rješenje odabirom opcije “Glasajte” u okviru idejnog rješenja kojem žele dati svoj glas.

Glasanje je otvoreno do 15. maja 2022. godine.

Ovo je završna faza participativne transformacije javnog parka Hastahana, a Općina Centar namjerava tokom 2022. godine podržati realizaciju idejnog rješenja koje će dobiti najveći broj glasova javnosti.

Danas će u Općini Centar i zvanični biti prezentirana tri pobjednička idejna rješenja javnog prostora Hastahana koja su upućena na javno glasanje građanima ove lokalne zajednice.

klix.ba

Radio AS