Pavić Pečenković: Porodiljno odsustvo je i pravo radnika-očeva

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković razgovarala je danas sa predstavnicama Ujedinjenih nacija u BiH i Sarajevskog otvorenog centra (SOC) Marinom Riđić, te Aminom Dizdar i Dalilom Hasanbegović.

Ministrica je podržala aktivnosti ovih organizacija na široj promociji zakonskog prava na porodiljsko odsustvo radnika-očeva u našoj zemlji.

Pravo na porodiljsko odsustvo očevima je omogućeno od 2016. godine, kada je na nivou cijele Bosne i Hercegovine izmijenjen i dopunjen Zakon o radu, odnosno ispoštovane odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova BiH. Od tada do danas, to pravo iskoristilo je tek 0,36 posto očeva, pokazali su podaci iz istraživanja Sarajevskog otvorenog centra.

Kako su navele predstavnice ove organizacije i organizatori istraživanja, više od polovine anketiranih očeva nije znalo da postoji zakonska mogućnost da i otac koristi porodiljsko odsustvo u trajanju od godine dana, umjesto majke djeteta, a nakon dogovora s njom. Više od 70 posto njih izjasnilo se da bi koristili porodiljsko odsustvo da su znali da postoji ta mogućnost.

Ovo pravo u Federaciji BiH je regulisano i kroz Zakon o radu FBiH, a podrazumijeva da poslije 42 dana od porođaja majke, pravo na porođajno odsustvo može koristiti i radnik-otac djeteta, ako se roditelji tako dogovore, s tim da ovo pravo može koristiti samo jedan roditelj.

Također, radnik-otac djeteta može koristiti pravo na porodiljno odsustvo i u slučaju smrti majke, ako majka napusti dijete ili ako ona iz drugih opravdanih razloga ne može koristiti porodiljno odsustvo. Ministrica Pavić Pečenković je istakla kako resorno kantonalno ministarstvo u potpunosti podržava promociju i implementaciju ovog roditeljskog prava, kao i aktivnosti koje će s tim ciljem realizirati UN i SOC-a u narednom periodu.

“Pravo na porodiljsko odsustvo je jednako pravo majke i oca djeteta u našoj zemlji, a bitno je naglasiti i da zakon dozvoljava da otac i majka, pojedinačno, kako se dogovore, koriste ovo pravo po nekoliko mjeseci tokom godine dana, od rođenja djeteta. Vrlo je važno da promovišemo ova i sva druga prava roditelja, kao i zakone koji regulišu prava porodice i djece u našoj zemlji”, istakla je ministrica Pavić Pečenković ovom prilikom.

Tema današnjeg sastanka je bio i Gender akcioni plan za period do 2027. godine, a koji će se uskoro naći na dnevnom redu Vlade KS.

Radio AS