Performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja” SARTR obilježava 11. juli

U utorak, 11. jula, sa početkom u 18.00 sati, na platou ispred Historijskog muzeja, članovi ansambla Sarajevskog ratnog teatra i ove godine će se čitanjem imena prisjetiti svih nedužno stradalih u genocidu u Srebrenici. 

Performansom “Ostavi trag u njihova sjećanja” SARTR već tradicionalno završava sezonu i obilježava dan sjećanja na genocid u Srebrenici. 

Performans je prvi put izveden 10. jula 2013. godine u Potočarima i 11. jula u Sarajevu, prema ideji i inicijativi Dubravke Zrnčić-Kulenović.

Ovim performansom, u kojem se čitaju imena svih stradalih u genocidu, glumci i učesnici performansa žele bar na trenutak oživjeti sjećanja na stradale, čuvati kulturu sjećanja i podsjećati  na sve žrtve kako se nikada i nigdje ne bi ponovio ovakav zločin. Kroz godine, glumcima Sarajevskog ratnog teatra pridružio se veliki broj umjetnika i umjetnica koji su učestvovali u performansu, saopćeno je iz SARTR-a.

“SARTR i građani Sarajeva čitanjem imena stradalih u Srebrenici 11. jula sjećaju se svih žrtava. Taj dan ali i svaki drugi dan žive sa odgovornošću prenošenja poruke mira kako se zločini nigdje na svijetu ne bi ponovili. Kulturom sjećanja pozivamo na bolju i mirniju budućnost”, kazala je Maja Salkić, direktorica SARTR-a.

“Jedanaestog jula sa početkom u 18.00 sati, na platou ispred Historijskog muzeja, ponovo ćemo se čitanjem imena prisjetiti svih nedužno stradalih i ovom prilikom pozivamo građane, prijatelje i kolege da i ove godine zajednički ostavimo trag u njihova sjećanja. Jer je bitno da se sjećamo!”, poručili su iz SARTR-a. 

Radio AS