Peto izdanje “Sanremo Giovani World Tour”: Koncert u Sarajevu 29. septembra

Sudionici Festivala “Sanremo Giovani World Tour” (Sanremo mladi – svjetska turneja 2023), manifestacije koju organizuje Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, i ove će godine nastupiti i u nekim od glavnih gradova zemalja regiona Balkana. 

U sklopu petog festivalskog izdanja, Tirana, Priština, Beograd i Sarajevo ugostit će umjetnike Martinu Beltrami, Fiat 131, Noor i Maninni tokom njihove jednosedmične turneje – u petak, 22. septembra, u Albaniji, u nedjelju, 24., na Kosovu, u srijedu, 27., u Srbiji, i za kraj, u petak, 29. septembra, u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu.

U Sarajevu će koncert biti održan u petak, 29. septembra, u Domu mladih KSC Skenderija s početkom u 20.00 sati.

Između prošlosti i sadašnjosti, bezvremenske kompozicije i novi hitovi isprepletat će se zahvaljujući nastupu pjevača koji će na scenu donijeti i svoje kompozicije, pored novih obrada velikih klasika italijanske muzike, definiranih s umjetničkim direktorom Mauriziom Filardom.

Radi se o turneji koja promovše tradiciju italijanske kancone doprinoseći sve snažnije upoznavanju s mladim talenatima pop muzike iz naše zemlje putem diplomatsko-konzularne mreže i italijanskih instituta za kulturu.

Inicijativa “Sanremo Giovani World Tour”, utemeljena 2019., predviđala je svjetsku turneju koja je obuhvatala sedam gradova i pet kontinenata u kojima su svi koncerti bili rasprodani.

Usljed pandemije 2020., projekat je poprimio format video-koncerta koji se mogao pratiti online u svakom dijelu svijeta.

Godine 2021. na EXPO-u Dubai bio je realizovan i specijalni događaj Sanremo Giovani World Tour featuring Noemi.

Godina 2022., potom, bila je godina novog postpandemijskog početka s evropskom turnejom koja je uključivala Madrid, Brisel, Beograd i Tiranu.

Na koncertu u Sarajevu, kao bosanskohercegovački muzički partner, biće ugošćeni umjetnici Lela i Laka, već poznati međunarodnoj publici nakon njihovog nastupa na Eurosongu.

Zahvaljujući TV Hayat, TV partneru događaja, koncert će moći pogledati gledaoci širom Bosne i Hercegovine.  

Uskoro će biti objavljeni modaliteti distribucije besplatnih karata, saopšteno je iz Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

Radio AS