Počela rekonstrukcija Otvorene scene Obala

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić s pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio je jučer Akademiju scenskih umjetnosti Sarajevo, gdje su počeli radovi na rekonstrukciji Otvorene scene Obala.

Naime, Općinski načelnik Srđan Mandić i dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo Faruk Lončarević potpisali ugovor u oktobru mjesecu 2023. godine, kojim je iz budžeta Općine Centar izdvojeno 66.236 KM za projekat rekonstrukcije Otvorene scene Obala, na kojoj je nastala kultna predstava “Audicija” u decembru davne 1984. godine.

Prodekanesa za razvoj, finansije i produkciju na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo prof. Lejla Jusić zadovoljna je tokom izvođenja radova te je istakla da očekuju da bi završetak radova mogao biti do ispitnih rokova.

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU) počela je s radom 1981. godine, kada je upisala prvu generaciju studenata na Odsjeku za glumu. Potom je uslijedilo otvaranje Odsjeka za režiju (1989), a u ratnoj 1994. godini pokrenut je i Odsjek za dramaturgiju. Bitan segment rada Akademije ostvaruje se na Otvorenoj sceni Obala, kultnom sarajevskom pozorištu, gdje se studenti predstavljaju svojim radovima, ali gdje i profesionalni glumci, reditelji i pisci svojim radom obogaćuju teatarski život Sarajeva i BiH.

Radio AS