Počela trodnevna naučna konferencija o komunikacijskim i informacionim tehnologijama – ICAT 2022

Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu je organizator konferencije koja je ove godine okupila više od 100 aktivnih učesnika iz BiH, SAD, Kine, Indije, Tajvana, Litvanije, Turske, Češke, Njemačke, Alžira, Francuske, Maroka, Ukrajine, Slovačke, Tunisa i Ekvadora.

„Moje zadovoljstvo je poželjeti vam dobrodošlicu na 28. konferenciju komunikacijskih i informacionih tehnologija ovdje u Sarajevu, gradu koji je zaista odlično mjesto za organiziranje ovakvih konferencija. Ova konferencija je sjajna prilika za razmjenu ideja i interakcije sa kolegama“, kazao je na otvaranju dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Jasmin Velagić.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Aleksandra Nikolić je istakla da je Ministarstvo uvijek spremno za podršku nauci, i to posebno kada se radi o razvoju komunikacijskih i informacionih tehnologija, poručivši: “Želimo napredovati u promjenama i inovacijama, zbog čega Konferencija ICAT ima veliku važnost za nas. Prije svega, ovo je prilika da se grade nove veze, ali i obnove one stare, da se razmjene ideje iz prakse i iskustva i inspirišu nove“.

Prof. dr. Dušanka Bošković, prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu, naglasila je kako se nada da će konferencija ICAT i drugi slični nadolazeći događaji pomoći u razvoju, ne samo Univerziteta u Sarajevu, nego i industrije i da će ovo biti samo jedan korak u budućim, uspješnim istraživanjima.

U okviru trodnevne konferencije, u periodu od 16. do 18. juna, bit će prezentirani radovi iz oblasti vještačke inteligencije i nauke o podacima, softverskog inženjeringa i informacionih sistema, komunikacijskih i informacionih tehnologija, mehatronike i sistema upravljanja, te elektroenergetike.

Radio AS