Počeli radovi na izgradnji mosta u Nahorevskoj ulici

Početkom ove sedmice počeli su pripremni radovi na izgradnji mosta u Nahorevskoj ulici do broja 55.

Radi se o zajedničkom projektu Općine Centar i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo ukupne vrijednosti od 750.763 KM, od čega je Direkcija obezbijedila iznos od 650.000 KM, a Općina Centar 101.140 KM.

Nakon provedene procedure javne nabavke, kao najpovoljniji izvođač radova odabrana je građevinska firma “Termo-beton” d.o.o. Breza, dok su za nadzor radova zadužene firme “Energoinvest” d.d. Sarajevo i Kantonalno javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija”.

Na osnovu glavnog projekta, koji je uradila projektantska firma “HS Inženjering” Sarajevo, predviđeno je uklanjanje stare, dotrajale i neadekvatne konstrukcije mosta koja nije omogućavala saobraćaj motornih vozila u oba pravca.

Izgradnja novog mosta, u skladu s postojećim regulacionim planom, predviđa saobraćajnicu široku 7 metara za saobraćaj motornih vozila te obostrane pješačke staze za nesmetano kretanje pješaka. Tokom realizacije projekta planirano izmještanje je dijela postojeće fekalne kanalizacije i kolektora, što će obaviti KJKP “Vodovod i kanalizacija”, te će biti izgrađen dio gasovodne mreže koju će uraditi KJKP “Sarajevogas”.

Izmještanje zaobilazne gasovodne mreže zbog izgradnje novog mosta također će finansirati Općina Centar u iznosu od 35.208 KM. Tokom realizacije ovog projekta planirano je izvođenje pripremnih, geodetskih, zemljanih, montažnih, armiračkih i završnih radova. Nakon ugradnje konstrukcije novog mosta u okviru bravarskih radova, biće postavljena nova zaštitna rukohvatna ograda ukupne dužine od 40 metara. Tokom izvođenja radova biće postavljena privremena konstrukcija koja će omogućiti nesmetan saobraćaj motornih vozila i kretanje pješaka.

Realizaciji projekta je prethodilo potpisivanje sporazuma između načelnika Općine Centar Srđana Mandića i direktora Direkcije za puteve KS Selmira Kovača, saopćeno je iz Općine Centar.

Radio AS

Odgovori