Počeli radovi na proširenju objekta Osnovne škole “Behaudin Selmanović” u Briješću

Nakon što je završena školska 2021/2022. godina, Općina Novi Grad Sarajevo započela je sa realizacijom projekta proširenja objekta jedne od najstarijih osnovnih škola na području ove općine, škole “Behaudin Selmanović”, u naselju Briješće.

“Povećanjem kapaciteta školskog prostora, i uz sportsku salu koju su dobili 2014. godine, učenicima i nastavnom osoblju omogućit će se znatno bolji uslovi za rad i odvijanje nastavnog procesa. Ukupna vrijednosti projekta iznosi 472.654.85 konvertibilnih maraka”, navode iz Općine.

Škola je počela sa radom davne 1945. godine, a danas ima više od 500 učenika. Problem koji je imala je nedostatak prostora za održavanje nastave, za potrebe biblioteke i ostalih sadržaja.

Školski objekat nije namjenski pravljen, a iznjedrio je mnoge generacije. Prije 43 godine, tačnije 1979. godine rađena je rekonstrukcija nadogradnje četiri učionice i nekoliko kancelarija. Međutim, to je vremenom postalo nedostatno.

Direktor škole Jasmin Marevac ističe da će se raditi nadogradnja srednjeg dijela školske zgrade, gdje će biti školska biblioteka, dva kabineta, kancelarija za pedagošku službu i  portirnica.

“U godinama nakon rata, našli smo se u problemu nedostatka učeničkog prostora. Općinski načelnik je izašao u susret, prihvatio ideju i došli smo do realizacije. Nadogradnja OŠ ”Behaudin Selmanović” će u narednih 20 do 30 godina sigurno zadovoljiti potrebe lokalnog stanovništva. Pored sportske sale, sa ovom nadogradnjom, škola će ispunjavati sve optimalne uslove za obrazovanje i odgoj naših učenika za 21 vijek”, kazao je Marevac.

Realizacijom ovog projekta, u mnogome će se poboljšati nivo prostornih zahtjeva za kvalitetnije obrazovanje i odgoj učenika.

Izvođač radova je građevinska firma “Inggra” d.o.o. Sarajevo.

Radio AS