Počeli radovi na sanaciji školskog dvorišta OŠ “Grbavica I”

Općina Novo Sarajevo jedna je od deset najuspješnijih općina u BiH, koja je dobila nepovratna sredstva u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u Bosni i Hercegovini.

Kako se navodi u saopćenju za javnost, Općina Novo Sarajevo jedina je jedinica lokalne samouprave iz Sarajeva koja je ostvarila najbolje rezultate u realizaciji aktivnosti u okviru projekta PIPLS te je dobila značajna sredstva za realizaciju projekta sanacije školskog dvorišta OŠ “Grbavice I” sa kojim je aplicirala na Javni poziv.

Općinski načelnik Hasan Tanović zahvalio je Vladi Švedske i UNDP-u za podršku, kao i općinskim službenicima koji su uložili maksimum da taj projekt zaživi na području općine Novo Sarajevo.

“Ponosni smo na rezultate, da budemo prva lokalna zajednica u Kantonu Sarajevo koja je ispunila kriterije i dobila mogućnost povlačenja znatnih sredstava iz fondova Vlade Švedske koja će nam biti bitna. Općina Novo Sarajevo realizuje projekt sanacije školskog dvorišta OŠ “Grbavice I” čija je vrijednost 290.000 KM, od čega je Općina izdvojila 203.000 KM, a UNDP kroz PIPLS projekt dodjeljuje 87.000 KM”, istakao je načelnik Tanović. 

Dodaje da se radi o kapitalnom projektu bitnom za tu lokalnu zajednicu.

Osnovnu školu “Grbavica I” pohađa 570 učenika koji svakodnevno koriste školsko dvorište, kako tokom redovne nastave, tako i vannastavne aktivnosti i boravak na otvorenom. Postojeće dvorište trenutno ne zadovoljava propisane standarde jer je izgrađeno 1950. godine, a posljednji put sanirano 1997. godine. Ta škola je prepoznatljiva u KS po sportskim uspjesima svojih učenika/ca, te će stvaranje adekvatnih uslova za bavljenje sportom značajno doprinijeti postizanju još boljih rezultata i povećanju motiviranosti učenika za bavljenje sportom općenito i unapređenju kvaliteta života i zdravlja učenika/ca, kao i njihove sigurnosti. Realizacijom ovog projekta biće sanirana tri sportska igrališta za mali nogomet, košarku i odbojku, malo će biti uređena i pristupna staza.

Sanacija dvorišta te škole doprinosi unapređenju odgojno-obrazovnog procesa, kao i poboljšanju uslova boravka i rada učenika i nastavnika, podizanju nivoa sigurnosti učenika, te realizaciji vannastavnih aktivnosti. 

Aktivnost/projekt dio je Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini (PIPLS) koji primarno finansira Švedska, a sufinansira i provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) i Općina Novo Sarajevo, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo. 

Radio AS