Počeli radovi na utopljavanju objekta OŠ “Grbavica 1”

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto obišao je jutros objekt Osnovne škole Grbavica 1 na kojem će se u narednom periodu izvoditi radovi na poboljšanju energijske efikasnosti.

Navedeni radovi podrazumijevat će zamjenu dotrajale stolarije, termoizolaciju fasade, djelomičnu popravku ravnog krova, ugradnju termostatskih ventila na postojeće radijatore, radove unutar kotlovnice, i to ugradnju novog gasnog kotla, plamenika, sistema regulacije, te ugradnju LED sijalica, kao i izvođenje pratećih i pripremnih radova.

“Ništa ljepše od skela na školama! Upravo je jedna od njih postavljena na ovoj osnovnoj školi. Uskoro će 570 djece sa svojim učiteljicama i nastavnicama ići u topliju, ugodniju i ljepšu školu. Nakon zamjene prozora, postavljanja termo-fasade, unapređenja centralnog grijanja i ugradnje moderne rasvjete uštedit će se energija i plaćati manji računi za struju i grijanje”, istakao je premijer Forto, ovom prilikom. 

Podsjetio je i da će se u okviru provođenja aktuelnog projekta poboljšanja energijske efikasnosti u javnim objektima na području Kantona Sarajevo popraviti 40 objekata škola, vrtića, studentskih domova, fakulteta i domova zdravlja.

Ukupna vrijednost ovih radova iznosi oko 700.000 KM, dok je finansijer Evropska banka za obnovu i razvoj – EBRD.

Investitor je Kanton Sarajevo, odnosno Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Radio AS