Počeo četverodnevni seminar za direktorice i direktore osnovnih i srednjih škola u KS

U organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS upriličen je intenzivan program za direktorice i direktore osnovnih i srednjih škola, te lidere u obrazovnom sektoru koji se suočavaju s brzim promjenama u školskom okruženju pod nazivom “Navigacija kroz promjene: seminar i radionice – priprema za novu školsku godinu”.

Riječ je o seminaru koji će se realizovati u periodu od 4. do 7. jula 2023. godine, a koji će pružiti priliku za razumijevanje ključnih promjena u obrazovanju u Kantonu Sarajevo, te razvoj vještina liderstva potrebnih za uspješno vođenje procesa u predstojećem periodu.

Učesnici seminara će također naučiti kako razviti strategije za suočavanje s promjenama. Planiranje, organizacija, komunikacija i saradnja, ključne su teme koje će biti obrađene, a u cilju sticanja praktičnih alata i tehnika koje se mogu primijeniti u školskom okruženju kao i što uspješnije pripreme za novu školsku godinu. 

Seminar je otvorila ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

“S obzirom na to da su iza nas turbulentna vremena, koja je obilježila i pandemija, a svjesni brzog odvijanja procesa u društvu koji imaju refleksije na cijelu odgojno-obrazovnu zajednicu, važno je naučiti kako navigirati kroz promjene u budućnosti, a to najbolje možemo zajedno. Škola je prva adresa na koju se reflektuju brze promjene u društvu i zato smo danas ovdje, da podijelimo praktična znanja i vještine za rukovođenje, da zajedno prepoznamo put, izađemo osnaženi i da zajedno nastavimo raditi. Želim naglasiti da je ovo prvi susret ove vrste, ali sigurno nije jedini, već je samo prvi u nizu koje planiramo u budućnosti”, istakla je ovom prilikom ministrica Hota-Muminović.

Direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS Senada Salihović kazala je   kako je nedostajalo ovakvo stručno usavršavanje na kojem će direktori i direktorice osnovnih i srednjih škola imati priliku da razmijene ideje i savjete.

“Zahvalna sam Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, ministrici, te uposlenicima Instituta što su nam ostvarili želje. Posebno se, u ime Instituta, želim zahvaliti direktorima i direktoricama koji su nastavili davati snažnu podršku radu Instituta, a to se ogleda na mnogobrojnim zajedničkim aktivnostima Instituta i škola. Iskreno se nadam da će program koji smo pripremili biti koristan jer iza njega stoji izuzetno požrtvovan rad”, navela je prilikom otvaranja seminara direktorica Salihović.

U okviru stručnog usavršavanja, direktorima i direktoricama osnovnih i srednjih škola, te liderima u obrazovanju, biće prezentovan niz tema kako bi se upoznali s novim smjernicama i aktivnostima u obrazovnom sektoru.

Radio AS