Počeo je 29. Sarajevo Film Festival, zvanična ceremonija u Narodnom pozorištu

Zvaničnom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras je otvoren 29. Sarajevo Film Festival (SFF).

Direktor SFF-a Jovan Marjanović govorio je o sadržaju i novinama ovogodišnjeg Festivala. Naglasio je da se ove godine obilježava i 30 godina prvog ratnog kina Apollo. Filmski programi tog perioda doveli su do osnivanja Sarajevo Film Festivala. Da bi to i proslavili bit će upriličena retrospektiva nekih od omiljenih filmova, koji su bili prikazani za vrijeme opsade, na istom mjestu gdje se to i dešavalo – u podrumu Akademije scenskih umjetnosti.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja SFF-a ‘Počasno srce Sarajeva’ uručio je reditelju i piscu Marku Cousinsu, u znak priznanja za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske industrije te podršci i razvoju Sarajevo Film Festivala.

Mark Cousins je škotsko-irski redatelj. Njegove teme su inspirativna moć kinematografije, gradova, šetnja, djetinjstvo, arhiva i obnova. Kako je kazao prije zvaničnog otvaranja, za njega su filmovi jedan čin ljubavi između njegove zemlje i Bosne i Hercegovine, a ta nagrada je za njega važna.

SFF je otvoren projekcijom filma “Kiss the Future” (“Poljubite budućnost”) režisera Nenada Čičina-Šaina, koji govori o opsadi Sarajeva te koncertu grupe U2. Scenario su uradili Čičin-Šain i Bill Carter, a radi se o emotivnom filmu o otporu, prkosu, preživljavanju, ponosu Sarajeva tokom rata, snivanju o budućnosti, kao i irskom bendu U2 i osjećajima koje je koncert te grupe, netom nakon rata u BiH, izazvao kod građana Sarajeva i svih koji su prisustvovali tom muzičkom događaju.

U stvaranju tog filma sudjelovao je i frontmen irske grupe U2 Bono Vox, koji je tim povodom i stigao u Sarajevo te prošetao crvenim tepihom. On je dugogodišnji prijatelj Sarajeva koji je u više navrata pokazao koliko voli ovaj grad.

Crvenim tepihom 29. Sarajevo Film Festivala, večeras prije zvaničnog otvaranja, prošla je i legendarna novinarka CNN-a Christiane Amanpour, kao dio ekipe filma “Kiss the Future”.

Ovogodišnje izdanje Sarajevo Film Festivala sadrži oko 230 filmova iz cijelog svijeta, od čega će 49 biti premijerno prikazanih filmova iz naše regije u četiri takmičarske selekcije. Tokom ovogodišnjeg SFF-a filmovi će biti prikazivani na više lokacija u gradu. Izbor programa SFF-a, osim u Sarajevu, ove godine prvi put će imati priliku pogledati i publika u Tuzli. Ljubitelji filma tu mogućnost imat će u Mostaru četvrtu godinu.

Sarajevo Film Festival tradicionalno će biti završen dodjelom nagrada Srce Sarajeva za najbolje autore i ostvarenja, kao i drugih festivalskih i partnerskih nagrada.

Sarajevo skoro tri decenije živi svoj filmski festival, a spremno je dočekao početak i ovogodišnje filmske magije. Danima je već sve u znaku filma, a crvene zastavice SFF-a istaknute su širom grada koji je put turista. I ove godine očekuje se sjajna atmosfera tokom Sarajevo Film Festivala, koji se završava 18. augusta.

Radio AS