Počeo rad na mjuziklu “Pinocchio” u Pozorištu mladih Sarajevo

U Pozorištu mladih Sarajevo je počeo rad na mjuziklu “Pinocchio” rediteljice Nine Kleflin.

“Za Pozorište mladih Sarajevo mart je značajan, jer smo već nakon premijere ‘Ne daj se, generacijo’ počeli s radom na novoj predstavi ‘Pinocchio’ rediteljice Nine Kleflin. Sa sigurnošću mogu reći da će ovo biti jedan od najznačajnijih projekata na našoj sceni. Mjuzikl kao teatarska forma nije toliko često na našoj sceni i s te strane imamo kreativnu tremu. Radujemo se izazovu u kojem potpuno vjerujemo našim autorima i umjetnicima. S druge strane, radi se o produkcijski kompleksnoj predstavi, gdje će na sceni biti preko 20 učesnika: glumci, plesači, pjevači, muzičari, kao i tim iz tehnike koji prati čitav proces. Radimo najbolje što možemo kako bi publici i ovaj put ponudili nešto novo”, rekao je direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić.

Kefil je rekla kako se izuzetno raduje tome što je dobila priliku napraviti ovako veliki projekt, novi autorski mjuzikl, tj. predstavu koja je namijenjena za cijelu porodicu.

“Prema poznatoj Colodijevoj knjizi napisala sam libretto koji prati originalnu priču, ali joj daje suvremenu oštricu. Junaci žive u prostoru bajke, ali svoje karaktere formiraju sa sviješću o današnjici, o svemu onom što nas u suvremenom društvu i raduje i tišti. Pinocchio, taj divni drveni lutak dobar je, ali lakomislen, brz je glavi, ali neoprezan u postupcima, vodi ga čežnja i zanos života. Razni ga izazovi vrebaju u njegovim avanturama, ali ljubav, ta najveća od svih dobrih sila, izbaviti će ga i dati mu život.

O tome će biti naša predstava: o ljubavi koja daje život, o potrebi svakog čovjeka da ne bude sam, da ima nekog svog. Radujem se saradnji s Pozorištem mladih, zahvalna sam za povjerenje da možemo iznijeti jedan ovako veliki projekt i mislim da smo na pragu velike kazališne čarolije. Autorsku muziku pišu velike hit – makerice Ines Prajo i Arjana Kunštek, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Vanja Ciraj, a koreograf Belma Čečo Bakrač. Ekipa je sjajna, a uz Mario Drmaća kao Pinocchija, ja nemam nikakvih briga, ostaje mi samo hrabar pogled prema probama i kreativnom procesu koji čekam s inspiracijom i veseljem”, dodala je.

  • Režija, dramatizacija i adaptacija – Nina Kleflin
  • Muzičko vodstvo – Alma Ferović
  • Scenografija – Osman Arslanagić
  • Kostimografija – Vanja Ciraj Džudža
  • Koreografija – Belma Čečo Bakrač
  • Korepetitor i vođa orkestra: Bakir Samardžić

U predstavi igraju Mario Drmać, Semir Krivić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Dženita Imamović Omerović, Armin Omerović, Ajla Cabrera, Alma Merunka, Ana Marija Tomić, Almir Kurt, Edhem Husić, Iman Bubić, Sara Vojičić, Nikolina Vujić, Haris Bidžan, Alen Hadžić, Marko Mirković.

Premijera predstave “Pinocchio” planirana je krajem aprila 2024. godine.

Radio AS