Početak sezone u SARTR-u uz predstavu “Moj sin samo malo sporije hoda”

U ponedjeljak, 11. septembra, u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra biće izvedena predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” autora Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata.

“Predstava prati jedan dan u porodici gospođe Mije koja nastoji da organizuje sinu proslavu dvadeset i petog rođendana. Mama će napraviti tortu, tata će kupiti poklon, baka i sestra će pomoći mami, doći će i tetka i tetak, a sin će biti najsretniji na toj proslavi. Poslije će otići sa prijateljima da proslavi dvadeset i peti baš onako kako on želi. Tata će zagrliti mamu i svi će mirno zaspati. U tom snu će mama sanjati da je rođendanski dan prošao tako lako i da njen sin hoda.

Mi taj san nećemo gledati. Branko ne hoda i nikad neće prohodati, i to je tako. Prilično jednostavno. I nije problem što on ne hoda, nego emotivno prihvatanje te činjenice. U tim obrisima stana koje vidimo na sceni, dešava se život, onaj kojem i mi najčešće prisustvujemo. Nisu sve porodice sretne. Nisu sve ni nesretne. Sve su i sretne i nesretne. I u tom nastojanju da život pretvore u nešto lijepo sa okolnostima kakve jesu, gledamo likove koje jako brzo zavolimo, upravo zbog toga jer su nam bliski i istiniti”, rekla je dramaturginja predstave Nejra Babić.

Predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” je na 28. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci nagrađena je sa više nagrada. Nagrada Nenad Šegvić za najboljeg mladog glumca ili glumicu je dodijelena Džani Džanić za ulogu Sare. Nagrada Veljko Maričić za najbolju epizodnu ulogu bake Ane pripala je Jasni Diklić. Nagrada Veljko Maričić za najbolji dizajn svjetla pripala je Nedimu Pejdahu. Nagradu Mediteran Novog lista je dobila Snežana Bogićević za ulogu majke Mije.

Glumačku podjelu čine: Jasna Diklić, Snežana Bogićević, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Džana Džanić, Matea Mavrak i Enes Kozličić. Osim glumačkog ansambla, autorski tim predstave čine i dramaturginja Nejra Babić, scenograf Vedran Hrustanović, kostimografkinja Lejla Hodžić, za scenski pokret zadužena je Amila Terzimehić, a za muziku Basheskia & Edward EQ. Dizajn plakata radio je Ismar Žalica, a fotografije Jelena Janković.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila blagajna@sartr.ba ili na brojeve telefona 033 664 070 ili 061 850 745.

Radio AS