Podrška Češke novim razvojnim projektima u Toplanama: Iskoristivost geotermalnih izvora

Hidrogeološka ispitivanja termalnih voda na području Ilidže za potrebe daljinskog grijanja KJKP “Toplane – Sarajevo”, bila je povod posjete Ambasade Republike Češke i Češke Razvojne Agencije preduzeću Toplane d.o.o. Sarajevo.

Prednosti ovog projekta su mnogo niža cijena ulaznog energenta od cijene prirodnog gasa koji će u konačnici doprinijeti smanjenju troškova poslovanja u KJKP “Toplane-Sarajevo” d.o.o. kao i znatnom smanjenju zagađenja okoliša kroz modernizaciju sistema.

Tri postrojenja KJKP “Toplane – Sarajevo” – kotlovnice: Mala Aleja, Tome Međe i Mlade Bosne (kotlovnice Tome Međe i Mlade Bosne se uvezuju u kotlovnicu Mala Aleja), su pozicionirane u blizini nalazišta geotermalnih voda i preduzeće bi da iskoristi tu prednost u procesu proizvodnje toplotne energije.

Predstavnici Ambasade Republike Češke i Češke Razvojne Agencije su istakli da su prepoznali korisnost ovakvog projekta, te da su zainteresovani za učešće u njegovoj realizaciji, te će se u narednom periodu, u mjesecu oktobru, izvršiti analiza izvodljivosti, finansijska procjena i utvrditi rokovi, nakon čega će KJKP “Toplane – Sarajevo” d.o.o. dobiti konkretan odgovor po pitanju pružanja podrške u realizaciji ovog projekta od strane Ambasade Republike Češke i Češke Razvojne Agencije.

Radio AS