Pogledajte kako je izgledalo pomračenje Sunca iznad Sarajeva

Djelimično pomračenje Sunca danas je vidljivo na Balkanu, pa i u Bosni i Hercegovini u popodnevnim satima. Moguće ga je još posmatrati i iz Evrope, sjeveroistočne Afrike i centralne Azije.

Kako je ranije najavljeno, početak se očekuje u 11 sati, 22 minuta i 54 sekunde. Makismalna faza je u  12 sati, 28 minuta i 03 sekunde. Kraj pomračenja se očekuje u 13 sati, 33 minuta i 57 sekunde.

Tokom maksimalne faze biće pomračeno 38,2 posto sunčevog vidljivog diska.

Inače, Sunce, Mjesec i Zemlja danas će se naći na istoj ravni, pa će biti moguće da se posmatra djelimično pomračenje Sunca. Mjesec će pokriti jednu trećinu Sunčevog prečnika.

Iako će na Balkanu pomračenje biti djelimično i vidljivo samo 40 posto pokrivenosti Sunca, u Rusiji će ova pojava biti najvidljivija, jer će Mjesec prekriti 71 posto Sunčevog diska. Sljedeći je Iran, pa će stanovnici Teherana biti u prilici da vide 64 posto pokrivenosti ove zvijezde.

Astronomija razlikuje tri vrste pomračenja: potpuno, koje je u regionu bilo vidljivo 1999. godine, prstenasto i ono koje će se danas dogoditi – djelimično.

Iako ovo privlači veliku pažnju, važno je napomenuti da posmatrači vode računa kako će danas posmatrati Sunce.

Zbog sigurnosti očiju, pomračenje treba gledati kroz specijalne naočare koje su namijenjene za to, kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje koje ima gustinu preko 14 ili kroz staklo koje je sa obje strane dobro nagaravljeno svijećom.

Najsigurnije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na bijelom papiru kroz neki optički instrument ili direktno kroz njega ako posjeduje odgovarajuće filtere. Stručnjaci savjetuju da se pomračenja Sunca nikada ne smiju posmatrati direktno, bilo golim okom, dvogledom ili teleskopom.

N1 BiH

Radio AS