Pojačane tržišne inspekcije u KS radi zaštite potrošačkih prava

Kantonalni tržišno-turistički inspektori provode pojačane kontrole kretanja cijena na tržištu, u skladu sa odlukama Vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo o mjerama neposredne kontrole cijena u odnosu na propisane marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, kao i naftu i naftne derivate.

Navedene kontrole provode se u kontinuitetu, međutim uzevši u obzir aktuelnu situaciju na tržištu i sve učestalije prijave građana, u predstojećem periodu inspektori će posebnu pažnju posvetiti kontroli istaknutih maloprodajnih cijena artikala koji su zatečeni u prodaji, odnosno da li istaknuta maloprodajna cijena artikla odgovara kalkulisanoj maloprodajnoj cijeni istih artikala, te da li je jasno i vidljivo označen proizvod koji je na rasprodaji (cijenom prije i cijenom nakon sniženja).

Ističu da su pravne i fizičke osobe obavezne utvrditi i primjenjivati marže tako da one ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31. decembra 2020. godine.

Ova obaveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto m.m, svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za prehranu, rižu, tjesteninu, margarin i biljnu mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za posuđe tečni i sapun.

Pored toga, privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna veleprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,06 KM po litru derivata, te se privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje maksimalna maloprodajna marža u apsolutnom iznosu u visini od 0,25 KM po litru derivata.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove poziva sve subjekte nadzora, a posebno velike trgovačke centre na strogo poštivanje Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o zaštiti potrošača, Zakona o kontroli cijena, kao i navedenih odluka, s obzirom da će se za svaku utvrđenu nepravilnost i nezakonitost djelovati isključivo represivno izdavanjem prekrsajnih naloga.

Pozivaju i građane KS da sva eventualna odstupanja i promjene cijena prijave nadležnom inspektoratu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Za nepridržavanje donesenih mjera Zakon o kontroli cijena predviđa novčanu kaznu za pravna lica u iznosu od 1.000 do 10.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 250 do 2.500 maraka, te od 500 do 1.500 KM za fizičko lice, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

FENA

Radio AS