Pokrenut rad Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja

Upravni odbor Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja promovisao je novoizabranu direktoricu ovog Instituta Senadu Salihović.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta Refik Šećibović naglasio je da je ovo važan, bolje reći historijski dan za obrazovanje u Kantonu Sarajevo, jer je pokrenuta nova institucija, koja će biti motor svih reformskih procesa i modernizacije sistema.

“Jednoglasnim izborom prof. Senade Salihović za direktora Instituta, taj proces je započet. Izbor koleginice Salihović, kojoj je ovim činom odato priznanje za dosadašnji rad kao profesora i direktora gimnazije, kompletirali smo upravljačku strukturu Instituta i omogućili njegovo djelovanje u sistemu. Pred novom direktoricom, a i pred svima nama je dugačak i težak put razvoja i promjene sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo i u Bosni i Hercegovini. Na ovaj način Institut za preduniverzitetsko obrazovanje postaje važan factor inovativnih procesa, ali i mjesto koje će pokrenuti naše nastavnike da pokažu svoje potencijale u radu sa učenicima. Vrijeme će pokazati da uspostavljanje ovakve institucije će promjeniti ukupan društveni odnos prema obrazovanju”, rekao je Šećibović.

Direktorica Senada Salihović ugledna je prosvjetna radnica sa dugogodišnjim iskustvom. Radila je u više škola. Ima rukovodno iskustvo kao zamjenica direktora i direktorica Treće gimnazije u Sarajevu. Učestvovala je u mnogim reformskim procesima i općenito u programima praćenja savremenih tokova u obrazovanju. Svoju posvećenost obrazovanju dala je i kroz dropinos očuvanju obrazovnog procesa u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije. Podučavala je učenike u edukacijiskim punktovima i improviziranim učionicama.

“Bit će mi čast staviti na raspolaganje moje iskustvo od skoro trideset godina rada u obrazovanju. Predanim radom i uz dobar tim odgovorit ćemo izazovima koji se nalaze pred obrazovnom zajednicom u narednom periodu,” izjavila je direktorica Senada Salihović.

Sastanku Upravnog odbora prisustvovala je I ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović . Kako je istakla ministrica, direktorica Salihović imat će težak zadatak u ovom najranijem formativnom periodu Instituta.

“To će podrazumijevati izgradnju specifične organizacijske kulture. Takve kulture koja će okupiti ljude spremne da napuštaju zone komfora, da se mijenjaju stalno i da druge vode kroz promjene ka sistemu dobrih, univerzalnih vrijednosti, društva u kojem će biti prepoznat trud, rad, a sve to za dobrobit naših učenika i učenica,” istakla je ministrica.

Radio AS