Potpisan ugovor: Kanton Sarajevo kupuje prvi helikopter

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i direktor firme Shot d.o.o. Zenica Vedran Ključanin potpisali su danas Ugovor o nabavci i isporuci prvog helikoptera za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. Vrijednost ugovora je 30.340.000 KM (bez PDV-a), a rok za isporuku 24 mjeseca.

Ovom prilikom, predstavljena je i prva helikopterska jedinica MUP-a Kantona Sarajevo koja će biti upućena na školovanje i obuku na jednu od ovlaštenih akademija, te najavljeno da se intenzivno radi na projektu uspostavljanja hangara za skladištenje i servisiranje helikoptera koji će se nalaziti na sarajevskom aerodromu.

“S pravom mogu reći da je ovo historijski trenutak ne samo za MUP Kantona Sarajevo nego i za cijeli kanton, jer danas učvršćujemo temelje za izgradnju moderne, jake i najopremljenije policije u državi. Jaka policija Kantona Sarajevo bila je naša vizija kada smo pravili naše programe rada prije par godina i danas smo pokazali kako se ciljevi ispunjavaju”, poručio je Katica. 

Dodao je i kako nikada više građani neće ovisiti o dobroj volji ili političkim odlukama drugih, kada im zatreba hitni medicinski transport, evakuacija, pomoć u stanju poplava, odrona, požara, zemljotresa ili bilo kakvoj drugoj nepredviđenoj situaciji. 

“Policija Kantona Sarajevo i naša helikopterska jedinica bit će PRVI koji će im priteći u pomoć”, istakao je ministar te najavio da će uskoro biti potpisani protokoli o korištenju helikoptera s civilnom zaštitom, hitnom pomoći, gorskom službom spašavanja, kao i ostalim policijskim agencijama u BiH.

Policijski komesar Fatmir Hajdarević poručio je da će helikopter biti važan segment u unapređenju rada policije.

“Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo je stub sigurnosti glavnog grada Bosne i Hercegovine i kao takva teži ka maksimalnom unapređenju svih segmenata svog djelovanja – od ljudskih resursa, preko oružja i opreme, tehnike i tehnologije, do redovnih i specijaliziranih prevoznih sredstava. Helikopter će svakako biti važan segment u unapređenju policijskih poslova i zadataka, kako u provođenju operacija specijalnih policijskih jedinica, tako i u spašavanju ljudi i pri potragama”, poručio je Hajdarević.

Potpisivanje ugovora održano je u prisustvu visokih zvanica te predstavnika kantonalnog, federalnog i državnog nivoa vlasti.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić poručio je da je ovo danas pobjeda nad jednim nefunkcionalnim sistemom iz prošlosti.

“Ovo je pobjeda svih nas, od Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo, do Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije KS, naših građana. Ovo je pobjeda nad jednim nefunkcionalnim sistemom iz prošlosti koji nije na vrijeme prepoznao i realizovao potrebe naše policije i osigurao građanima Kantona Sarajevo sigurniji život, pravo da imaju adekvatan odgovor u slučaju elementarnih nepogoda ili u drugim hitnim situacijma”, poručio je Okerić.

Premijer Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk je poručio kako je u vremenu kriza svaka minuta je biitna. 

“S helikopterom na raspolaganju možemo smanjiti vrijeme djelovanja na prirodne nesreće, medicinske i hitne slučajeve i sprovođenje sigurnosnih mjera. Životi mogu biti spašeni i materijalna šteta drastično umanjena brzim djelovanjem koje možemo uspostaviti samo putem vazdušnog saobraćaja”, obrazložio je Uk.

U ime američke ambasade u Bosni i Hercegovini događaju je prisustvovala njena ekselencija Deborah Menutti, zamjenica šefa misije i otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH.

“Istinsko mi je zadovoljstvo prisustvovati danas potpisivanju ugovora o nabavci helikoptera BELL 412EPX. Bell je američka kompanija u oblasti vazduhoplovstva i odbrane koju je 1935. godine u gradu Buffalo osnovao Lorence Bell i u to vrijeme je kompanija zapošljavala samo 56 radnika. Ta mala kompanija dizajnirala je i proizvela prvu letjelicu koja je probila zvučni zid prilikom uravnoteženog leta, kao i prvi certificirani helikopter za civilnu upotrebu. Danas Bell ima preko 33.000 uposlenika širom svijeta, ali uprkos eksponencijalnom rastu misija kompanije nije se mijenjala: Bell ostaje posvećen spašavanju ljudskih života pružajući zračne, medicinske, spasilačke i vojne usluge. Ovu vrstu helikoptera za koju se danas potpisuje ugovor koriste policijske agencije u svim zemljama regiona”, izjavila je Menutti. 

Dodala je da je važno da Kanton Sarajevo i Bell nastave saradnju i zajedno osiguraju obuku pilota i tehničkog osoblja, nabavku i ugradnju neophodne opreme, te da se usvoji plan i osiguraju sredstva za održavanje letjelice. 

Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, čestitao je MUP-u KS, predvođenim ministrom Katicom, te poručio da treba nastaviti u ovom pravcu. 

“U bivšoj Jugoslaviji ovakvu letjelicu imao je samo Savezni sekretarijat unutrašnjih poslova. BiH je tada imala flotu od pet helikoptera, ali nijedan nije imao ni približne performanse. Danas jedan Kanton Sarajevo nabavlja takav helikopter i ja vas ohrabrujem i pozivam Vladu Kantona Sarajevo i Skupštinu da se što prije nastave aktivnosti – obuka posade, smještaj helikoptera, preobuka pilota, da bi se počeli spašavati životi građana, jer život jednog građanina vrijedi više od vrijednosti tog helikoptera. Nemojte stati na jednom helikopteru, planirajte nabavku još jednog, da imamao flotu, jer jačanje operativnih sposobnosti kantonalne policije je jačanje sigurnosnog sistema i odbrambenih kapaciteta cijele BiH”, poručio je Ademović.

Prije potpisivanja ugovora, predstavljen je helikopter BELL 412EPX koji će, za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo nabaviti i isporučiti firma Shot d.o.o. iz Zenice. Prezentaciju je održao direktor firme Vedran Ključanin. 

“Helikopter BELL 412EPX predstavlja vrhunac u tehnologiji višenamjenskih helikoptera, te je izbor svih profesionalnih službi spašavanja širom svijeta. Više od 1.300 proizvedenih helikoptera ovog modela se trenutno koristi u skoro 50 zemalja širom svijeta. Opremljen je dvostrukim motorima i naprednim sistemima. Ovaj helikopter nudi visoku nosivost i izdržljivost, što ga čini idealnim za razne misije, te će biti jedini takvog tipa u Bosni i Hercegovini. Njegova modularnost omogućava brzo prilagođavanje za različite zadatke, uključujući transport spasilačkih timova, medicinski transport, gašenje požara, nadzor saobraćaja i mnoge druge misije”, navedeno je tokom prezentacije.

MUP Kantona Sarajevo pokrenuo je postupak javne nabavke za izbor ponuđača i nabavku helikoptera u oktobru 2023. godine, a prethodio mu je višemjesečni rad i pripreme tenderske dokumentacije od strane Komisije za provođenje postupka javne nabavke helikoptera formirane u julu 2023. godine. Komisiju je činilo devet članova, od kojih je svaki za sebe bio ekspert iz različitih oblasti. Iako je postupak javne nabavke helikoptera bio u potpunosti javan i transparentan, tokom njegovog provođenja bilo je i određenih poteškoća koje su u skladu sa zakonskim rokovima otklonjene, saopšteno je iz Vlade KS.

Radio AS