Potpisan ugovor za renoviranje kultne Otvorene scene Obala

Jučer su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i dekan Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo Faruk Lončarević potpisali ugovor kojim se iz budžeta Općine Centar izdvaja 66.236 KM za projekat rekonstrukcije Otvorene scene Obala.

Konferenciji za medije na kojoj je najavljen projekat rekonstrukcije Otvorene scene Obala prisustvovali su i istaknuti bosanskohercegovački glumci i profesori Akademije Jasna Žalica, Admir Glamočak i Senad Bašić.

“Kada smo ljetos bili u posjeti Akademiji dekan nam je rekao da je sceni neophodna rekonstrukcija i pojasnio koliko je ona važna za ovu obrazovnu ustanovu. Mislim da je vrijeme krpljenja i saniranja prošlo i da zaista moramo neke stvari konačno praviti kako treba, da traju dugoročno. U opštinskom budžetu smo iznašli sredstva za ovu namjenu, jer želimo da mladim studentima omogućimo ono što su sarajevske glumačke legende imale prije četerdeset godina. Zahvaljujem se i dekanu i svima koji su imali svoj udio u ovoj priči i jedva čekam da se vidimo na otvaranju rekonstruisane scene Obala”, kazao je načelnik Mandić. 

Dekan Lončarević zahvalio se načelniku Mandiću na trudu i zalaganju da se iznađu sredstva za renoviranje kultne Otvorene scene Obala.

“Inicijativa za ovu rekonstrukciju je došla od Odsjeka za glumu, koja naviše radi na ovoj sceni. Rekonstrukcijom sale ćemo napraviti fantastične rezultate. Općina Centar nam je najviše izašla u susret i dodijelila ova značajna sredstva.  Zajedničkim snagama ćemo ovoj kultnoj sceni vratiti puni sjaj”, rekao je dekan Lončarević

“Meni je ovo zaista svečan trenutak jer znam kako su moje kolege svojim radom i prvim studentskim honorarima gradili ovu scenu. Ovdje su svoj zanat ispekli veliki glumci, reditelji, dramaturzi, producenti. Zbog svega toga mnogo vam hvala na podršci”, poručila je Žalica.

“Koristim priliku da se i ja zahvalim na podršci za rekonstrukciju Otvorene scene Obala. Ovo je prostor na kojem smo mi naučili da igramo. Ako smo danas imalo dobri, to je zato što smo igrali tridesetak predstava mjesečno na ovoj sceni kao studenti i mladi glumci. Nažalost to naši studenti danas ne mogu, ali se nadam da će se sa ovom intervencijom rad Otvorene scene Obala vratiti na nivo koji je imao sredinom osamdesetih godina kada je ovo zaista bilo jedno posebno mjesto”, kazao je Glamočak.

“Drago mi je da sam prisustvovao prvom renoviranju ove scene, a sada poslije 40 godina raduje me da je konačno do ovoga došlo. Dug je period od 40 godina da se ništa ne uloži. Ipak je ovo kuća, a kuću treba održavati. Hvala načelniku Opštine Centar Srđanu Mandiću što nas je podržao jer zaista mislim da će biti fenomenalno, kazao je Bašić.

Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo (ASU) je počela sa radom 1981. godine, kada je upisala prvu generaciju studenata na Odsjeku za glumu. Potom je uslijedilo otvaranje Odsjeka za režiju (1989.), a u ratnoj 1994. godini, pokrenut je i Odsjek za dramaturgiju. Bitan segment rada Akademije ostvaruje se na Otvorenoj sceni „OBALA“, kultnom sarajevskom pozorištu, gdje se studenti predstavljaju svojim radovima, ali gdje i profesionalni glumci, reditelji i pisci svojim radom obogaćuju teatarski život Sarajeva i BiH.

Kultna predstava „Audicija“ je nastala kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a prije ekranizacije izvedena je na Otvorenoj sceni Obala gdje je igrala 150 puta.

Radio AS