Potpisani sporazumi o sufinansiranju čišćenja i sanacije vodotoka na području KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Zlatko Mijatović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS Dženan Brkanić, direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov, predstavnici Grada Sarajevo i načelnici općina s područja Kantona Sarajevo potpisali su danas sporazume o sufinasiranju projekata čišćenja i sanacije vodotoka na području Kantona.

Mjere iz potpisanog sporazuma se poduzimaju u cilju preventivne zaštite od poplava koje su sve češća prijetnja naseljenim područjima u Kantonu Sarajevo.

“Svakodnevno svjedočimo vremenskim ekstremima, od enormno visokih temperatura pa do padavina toliko obimnih da vodotoci tu količinu vode ne mogu primiti. Od izuzetne važnosti nam je da su vodotoci koji trebaju prihvatiti sve te padavine prije svega očišćeni od smeća i nanosa, a zatim i uređeni. Projektima je planirano uređenje i kritičnih tačaka na kojima često dolazi do izlijevanja vode iz korita. Ministarstvo privrede i Kantonalna uprava civilne zaštite rade ne rješavanju ovih problema, ali je ključno da građani preuzmu odgovornost i da prestanu odlagati otpad u rijeke čime bi nam značajno olakšali posao i omogućili da sredstva umjesto na čišćenje usmjerimo na uređenje vodotoka. Takva situacija bi pogodovala svakom stanovniku, efikasnije bismo se borili s poplavama, a imovina stanovništva bi bila manje ugrožena”, rekao je ministar Mijatović

Ministarstvo privrede KS će navedene projekte sufinansirati sredstvima u ukupnoj vrijednosti od 386.600 KM, dok je Kantonalna uprava civilne zaštite KS za ovu namjenu osigurala sredstva u iznosu od 372.400 KM. Grad Sarajevo i općine se obavezuju da iz svojih budžeta osiguraju preostala sredstva potrebna za realizaciju ovih projekata.

Nadzor nad realizacijom projekata vršit će Zavod za izgradnju KS.

Radio AS