Potpisani ugovori s krajnjim korisnicima u okviru projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo”

U okviru projekta “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” uspješno su okončani građevinski radovi na osam objekata javnih ustanova u Kantonu Sarajevo, te je tim povodom danas upriličeno potpisivanje ugovora o prenosu nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih radova u okviru pomenutog projekta, kao i primopredaja dokumentacije između resornog kantonalnog ministarstva i krajnjih korisnika.

Finansiranje projekta Vlada Kantona Sarajevo je osigurala putem kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od osam miliona eura, dok je Europska Unija, putem Regionalnog EE programa, obezbijedila nepovratna sredstva u iznosu od dva miliona eura. Pored navedenog, EBRD je u svrhu efikasnije implementacije projekta obezbijedila dodatna nepovratna sredstva za tehničku asistenciju u iznosu od 1.130.000 eura, a Vlada Austrije je za potrebe izrade detaljnih energijskih audita i glavnih projekata izdvojila nepovratna sredstva u iznosu od 492.240 eura.

Ovaj projekt  podrazumijeva implementaciju mjera energijske efikasnosti na 40 javnih objekata u Kantonu Sarajevo – škola, studentskih domova, vrtića, domova zdravlja i ostalih javnih objekata od općeg interesa, što uključuje provođenje niza intervencija prevashodno na vanjskoj ovojnici zgrada, kao što su zamjena dotrajale vanjske stolarije, termoizolacija fasada, zamjena rasvjetnih tijela, te ugradnja termostatskih ventila.

Prema preliminarnim procjenama, utopljavanjem javnih objekata u okviru navedenog projekta ostvarit će se ukupna godišnja ušteda od oko 1.687.130 KM, tj. smanjenje potrošnje energije za najmanje 30 posto, te smanjenje emisije CO2 za oko 3.420 tona godišnje. Pored značajnih ušteda energije, mjere energijske efikasnosti doprinijet će poboljšanju  uslova rada i boravka uposlenika i korisnika ovih javnih zgrada. 

Nakon završetka radova na javnim objektima odabranim u okviru prvog seta, Vlada KS je početkom ovog mjeseca donijela odluku o prenosu nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih radova krajnjim korisnicima, a predstavnici javnih objekata su zatim pozvani da preuzmu projektnu dokumentaciju i potpišu Ugovor o prenosu nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih radova.

Ministar  komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, ovom prilikom, je istakao da se potpisivanjem navedenih ugovora završava izuzetno uspješan proces utopljavanja prvog seta javnih objekata u KS:

“Količina projektne dokumentacije koju danas imamo priliku vidjeti svjedoči značaju projekta energijske efikasnosti u javnim objektima KS. Ovaj projekt je rezultat uspješne saradnje Vlade KS, EBRD-a i Evropske Unije, ali i predanog rada velikog broja službenika Vlade KS, predstavnika javnih institucija i  izvođača radova, angažovanih inžinjera, građevinskih radnika, pa i naših građana. U velikoj mjeri, projekt su obilježila nasmijana lica krajnjih korisnika, dječija pjesma i graja, te naši vrijedni studenti. Ponosan sam što smo ispunili naša obećanja, te uz nevjerovatnu sinergiju zainteresovanih strana projektne aktivnosti realizovali u skladu sa zadanim rokovima. Vjerujem da smo efikasnom implementacijom na prvom setu objekata stvorili temelje za jednako uspješan nastavak projekta, ali i napravili iskorak prema inicijativama koje će voditi ka racionalnijem korištenju energije, smanjenju zagađenja zraka, te osigurati ljepši i sigurniji okoliš za građanke i građane Kantona Sarajevo.”

Vršiteljica dužnosti direktora JU “Deca Sarajeva” Jasmina Magoda rekla kako je projekt od velike važnosti za ovu ustanovu, kao i da se osjete efekti utopljavanja objekata vrtića.

“Radi se  o objektima koji u poslijeratnom periodu, do sada, nisu bili podvrgnuti rekonstrukciji, tako da sada ljepotu unutrašnjosti naših vrtića prati i vanjski izgled. Rekonstruisani su vrtići ‘Labud’, ‘Kekec’ i ‘Ribica’”, izjavila je direktorica, istakavši kako se raduje nastavku realizacije projekta.

O značaju projekta govorili su i Anisa Sivac, direktorica OŠ Zajko Delić, kao i direktor JU “Druga gimanzije” Seid Alibegović.

U sklopu radova na OŠ “Zajko Delić” u Vogošći je urađena nova fasada, zamijenjeni su prozori, kao i krovna konstrukcija, škola je dobila ljepši izgled, a zbog manjeg utroška energije, umanjeni su i računi za grijanje.

I JU “Druga gimanazija” je kroz ovaj projekt dobila novi i ljepši izgled a, prema riječima direktora Alibegovića, osjetni su i efekti utoljavanja objekta.

Radio AS