Poziv autorima za prijavu na 6. AJB DOC Film Festival

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) objavio je poziv autorima i produkcijskim kućama za prijave za učešće na šestom izdanju tog festivala, koji će biti održan od 8. do 12. septembra 2023. u Sarajevu.

Organizator je televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Documentary Channelom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, a fokus Festivala je afirmisati autore i filmove koji se bave društvenim fenomenima i ljudskim pričama i sudbinama koje nose univerzalne poruke.

Prijave za šesto izdanje AJB DOC Film Festivala šalju se putem aplikacijskog formulara na web-stranici www.ajbdoc.ba ili platforme Film Freeway. Rok za prijave je 26. maj 2023.

Prijave su otvorene za produkcijske kuće i autore bez ograničenja zemlje porijekla, a jedan od glavnih kriterija je format TV dokumentarca, s minimalnim trajanjem 22-27 i maksimalnim 44-52 minute. Svi dodatni detalji vezani za prijave i uvjete dostupni su na oficijelnoj festivalskoj stranici.

Finalna selekcija šestog AJB DOC Film Festivala, bit će predstavljena početkom septembra 2023. Kao i prethodnih godina, bit će prikazano više od 20 najkvalitetnijih dokumentarnih ostvarenja iz prethodne godine, a u okviru četiri programa: takmičarskom, netakmičarskom Last Minute Cinema, AJB Prikazuje i SmartDoc.

AJB DOC Film Festival je platforma za dokumentarne filmove namijenjene televizijskom emitovanju, ali i za prikazivanje najboljih dugometražnih dokumentaraca novijeg datuma, koprodukcijskih ostvarenja Al Jazeere Balkans te filmova mladih autora snimljenih mobilnim telefonom.

Nagrade na AJB DOC Film Festivalu se dodjeljuju u tri kategorije: Nagrada internacionalnog stručnog žirija za najbolji film Takmičarskog programa, Nagrada Programskog žirija, te Nagrada publike.

Svi dokumentarni filmovi ulaze u razmatranje za potpisivanje akvizicijskog ugovora i prikazivanje u programu Al Jazeere Balkans, najavili su organizatori.

Radio AS