Poznata imena kandidata za ministre u Vladi KS, čeka se još prijedlog SDP-a za zdravstvo

Predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Elvedinu Okeriću danas će biti dostavljeni prijedlozi četiri šefa stranačkih klubova u Skupštini KS koji su za novog mandatara predložili Nihada Uka, a koji bi već naredne sedmice trebao predati imena za sastav nove vlade.

Premijer Uk je potvrdio da su poznata imena prijedloga za nove ministre te da još čeka prijedlog KO SDP-a za ministra zdravstva u Vladi KS. Tu funkciju funkciju je dosad obavljao Haris Vranić, ali je već izvjesno da će na njegovo mjesto doći neko drugi.

Za sada je prekompozicija vlade dovela do sigurne izmjene na tri ministarske pozicije te će umjesto Emira Dedovića (SBiH) novi ministar finansija biti Afan Kalamujić (Za nove generacije).

Pavla Krstića (NS) na poziciji ministra visokog obrazovanja zamijenit će Adna Bešić (Za nove generacije), dok će novi ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša biti Bojan Bošnjak (NS) umjesto Almira Bečarevića (SBiH).

Fotelje će zadržati ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić (NS), ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP), ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Enda Pavić Pečenković (SDP), ministar kulture i sporta Kenan Magoda (SDP), ministar unutrašnjih poslova Admir Katica (NiP), ministar privrede Zlatko Mijatović (NiP), ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović (NiP) i ministar za boračka pitanja Omer Osmanović (NiP).

Uk je, podsjetimo, ostavku podnio 9. oktobra, a kao razlog je naveo postojanje nove skupštinske većine.

Umjesto SBiH u vlast ulaze nezavisni zastupnici Admela Hodžić, Redžo Lemezan i Damir Marjanović koji zajedno sa strankama Trojke prave i novu vladu.

Radio AS