Poznato ko je oskrnavio most u Sarajevu, autor se oglasio na Instagramu

Nakon što je objavljena vijest da je oskrnavljen most Latinska ćuprija u Sarajevu, oglasio se i autor grafita na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine.

Naime, autor grafita, koji je oskrnavio jedan od simbola grada Sarajeva iscrtavši veliki grafit sa svojim umjetničkim imenom unutrašnjoj strani zida, je reper Benkx iz Berlina.

Nakon kritika javnosti, Benkx se oglasio putem Storyja na svom Instagram profilu, kazaviši da je uljepšao most na svoj način.


“Znači ljudi, sad se zna da smo mi ofarbali most, poštujemo vašu historiju i sve što uz to ide. Zaista nismo znali da je čuveni most. Nismo oskrnavili ili uništili most, nego ga uljepšali na svoj način”, napisao je.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, nakon što je most oskrnavljen, kazala je da vlast podržava uličnu umjetnost, ali vandalizam i skrnjavljenje nacionalnih spomenika je nedopustivo i krivično djelo. Također, je istakla da će grafit biti uklonjen.

Latinska ćuprija je most iz osmanlijskog perioda i predstavlja jedan od najstarijih mostova u Sarajevu, koji se mijenjao vremenom, od prvog drvenog mosta, koji je stajao na istom tom mjestu, pa sve do današnjeg oblika.

klix.ba

Radio AS