Pravoslavni vjernici danas slave Božić

Pravoslavni vjernici u Bosni i Hercegovini i ostatku svijeta danas slave najradosniji praznik Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Dolazak Božića najavljuje se zvonima s pravoslavnih hramova na božićno jutro prije svitanja.

Dan ranije, pravoslavni vjernici zapalili su badnjak te su time obilježili Badnje veče.

Pravoslavni Božić slavi se u duhu brojnih običaja, a prvenstveno porodičnog okruženja. Proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju “svetoj tajni pričešća”.

Nakon liturgije ukućani se okupljaju oko božićne trpeze, mole se Gospodu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje, Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu pogače bude novčić naredna godina biti posebno sretna.

Na dan Božića se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u vlastitom domu. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi se tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi trebali izmiriti te jedni drugima oprostiti.

Prema narodnim običajima, Bogu se prinosi žrtva, odnosno kolje se prase ili janje.

To je blagdan istinske sreće, ljubavi, praštanja i pravde, a vjernici se, čestitajući Božić, pozdravljaju riječima “Mir Božiji, Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

Radio AS Sarajevo i web portal radioassarajevo.com vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestita ovaj veliki blagdan uz želju da ga proslavite u porodičnoj sreći, miru i blagostanju. Mir Božiji, Hristos se rodi.

Radio AS