Predsjedavajući Okerić kardinalu Puljiću uručio Plaketu KS

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić danas je ugostio umirovljenog kardinala Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa u miru, kojem je tom prilikom uručio Plaketu Kantona Sarajevo. 

Naime, gosp. Puljić nije bio u prilici prisustvovati nedavno održanoj svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj su dodijeljena najveća priznanja ovogodišnjim laureatima. 

Kardinalu Vinku Puljiću Plaketa je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos u očuvanju mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog, te uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS i BiH. 

Predsjedavajući Okerić je tokom današnjeg razgovora istakao zadovoljstvo činjenicom da su Odbor za javna priznanja KS, a potom i Skupština podržali njegov prijedlog da se uruči priznanje kardinalu Vinku Puljiću i povratnici u Konjević Polje Fati Orlović. Kako je naveo predsjedavajući Okerić, njih dvoje su svojevrsni simboli borbe za državu Bosnu i Hercegovinu. 

“Umirovljeni prvi kardinal u historiji BiH gosp. Vinko Puljić, je za svoj rad i neumorno zalaganje za uspostavljanje mira na ovim prostorima dobio više nagrada. Sve ono što je uradio za Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovništvo dovoljno je da mu i Sarajevo dodijeli priznanje, zbog čega mi je posebno drago da je Skupština KS prepoznala važnost toga”, naveo je danas predsjedavajući Okerić. 

Kardinal Puljić je tokom susreta izrazio zahvalnost što je Skupština Kantona Sarajevo na kraju njegove službe prepoznala borbu za državu i jednokopravnost, odnosno da je kroz 32 godine rada ugradio život, ne samo u Sarajevo, nego i u Bosnu i Hercegovinu.  

„Želim da se nađe što više upornih koji će stvarati državu u kojoj će se svaki građanin osjećati slobodnim i jedankopravnim kod kuće“, zaključio je kardinal Puljić.

Radio AS