Predsjednik CIK-a Željko Bakalar: Izbori će biti održani 2. oktobra

Opći izbori u BiH, u skladu s Izbornim zakonom, bit će održani 2. oktobra, potvrdio je za „Avaz“ predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar. 

Bakalar tvrdi da CIK ima zakonski osnov i da se mogu ponašati samo onako kako je propisano zakonom. Kao središnje tijelo izborne administracije, kaže, dužni su u izbornoj godini raspisati izbore za prvu nedjelju u oktobru, a to je 2. oktobra.

“Ima norma da se, ako se podudara s vjerskim blagdanom jednog od konstitutivnih naroda, odgađaju za prvu narednu nedjelju, ali, koliko smo vidjeli, to ne bi trebalo da se poklapa, tako da je 2. oktobar zakonom propisan dan za održavanje općih izbora 2022. godine”, pojašnjava Bakalar.

U skladu sa zakonom, izbori trebaju biti raspisani najkasnije 150 dana ranije, tako da je krajnji rok u kojem to CIK treba uraditi početak maja. U CIK-u su u toku pripreme, od onih koje su vezane za provedbene akte, do raspisivanja javnih nabavki.

“Javne nabavke moramo realizirati da bismo imali izbore. Formirali smo komisije koje pripremaju tendersku dokumentaciju koju ćemo objaviti čim bude usvojena od CIK-a. Imamo tu i nabavki koje su iz međunarodnog platnog razreda, pogotovo ona najveća – štampanja i pakiranja glasačkih listića, gdje su i rokovi duži za objavu”, dodaje Bakalar.

Uprkos činjenici da sredstva za provedbu izbora još nisu osigurana, CIK-u je dopušteno da s dobavljačima zaključi okvirne sporazume i čeka odobrenje sredstava.

“Zakonom je propisano da se opći izbori financiraju iz proračuna BiH, tako da tu nema dileme. Mi smo kroz odluku o privremenom financiranju, koja se veže za pretprošlu godinu, smatrali da imamo mogućnost da nam se dio sredstava doznači, s obzirom na to da smo tada imali sredstva za organizaciju lokalnih izbora. To bi nam ubrzalo procese, ali Ministarstvo financija je imalo drugačija tumačenja. Korigirali smo taj zahtjev i još čekamo odgovor”, kaže Bakalar.

Kada je riječ o unapređenju izbornog procesa i nabavci opreme kojom bi se spriječile izborne malverzacije, uz određene korekcije, CIK podržava paket mjera o kojem je bilo riječi i tokom pregovora u Neumu.

“Šta je tamo usuglašeno, još ne znamo. I predstavnike međunarodne zajednice smo upozorili da sve što je tehničko unapređenje zahtijeva i planiranje i budžetiranje, kao i vrijeme za nabavku, instaliranje i testiranje opreme. Podržavamo da se taj segment regulira”, ističe Bakalar.

avaz.ba

Radio AS