Predsjednik Sindikata policijskih službenika pozvao Katicu da se ne miješa u operativni rad policije

Inicijativa zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Arijane Memić kojom traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima u toku radnog vremena doveo do sukoba između Sindikata i resornog ministra.

Predsjednik Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Viktor Ćatić odgovorio je ministru unutrašnjih poslova KS Admiru Katici koji je, između ostalog, rekao da će provjeriti navode o korištenju pauze.

Ćatić je naveo da je svjestan da Katica ne uvažava rad Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika KS navodeći da se ovom Sindikatu nakon inicijative koju je uputila Memić obratio ogroman broj policijskih službenika.

“Kao i članova sindikata kojeg favorizujete iako navedeni sindikat nije smogao hrabrosti da ukaže na navedenu neprimjerenu inicijativu, a s njima, kako kažete, imate odličnu saradnju. Ministre Katica, izjavili ste da je odgovor Sindikata policijskih službenika, državnih službenika i namještenika stav predsjednika Sindikata i članova Sindikata, a ne -sarajevske policije-. Raspitajte se malo! Ne znamo u kojem vremenu se nalazite ministre Katica, da li u futuru ali u prezentu sigurno niste. Izgledno je da zbog zaokupljenosti kupovinom helikoptera, niste fokusirani na tekuće probleme u MUP-u Kantona Sarajevo”, navodi Ćatić.

Dodaje da, kada se već govori o problemima, ništa nije poduzeto povodom nedostajućih službenika u Odjeljenju za administraciju Centar gdje su za pružanje usluga za registraciju vozila na raspolaganju tri referenta, iako je u općini Centar registrovano nekoliko desetina hiljada vozila.

“Pozivamo vas ministre Katica da se ne miješate u oprativni rad policije i da isti prepustite policajcima koji daju zadnji atom snage da sigurnosnu situaciju održe na kakvom, takvom nivou, koji su pod ogromnim stresom i koji svakodnevno obolijevaju i umiru, bez da dočekaju zasluženu penziju. Ako želite da nam pomognete i date svoj doprinos više obratite pažnju za ono za što ste nadležni, kao npr. da nam se objekti okreče, inventar zanovi i oni objekti koji nedostaju da se naprave, da se ne crvenimo i da se ne stidimo pred građanima Vašeg stida”, ističe Ćatić.

Kaže da je Sindikat opredjeljen za stvaranje kvalitetnih uslova za rad i ostvarivanje radničkih prava za svojih skoro 200 članova, uposlenika MUP-a Kantona Sarajevo ali i svih drugih uposlenika koji se ne smiju javno obratiti poslodavcu te se obrate Sindikatu.

(Klix.ba)

Radio AS