Predstava “Drama o Mirjani i ovima oko nje” u ponedjeljak na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

Predstava “Drama o Mirjani i ovima oko nje” biće izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u ponedjeljak, 6. novembra sa početkom u 19.30 sati.

Predstava je rađena prema tekstu Ivora Martinića, a u režiji Nermina Hamzagića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u saradnji sa 26. međunarodnom kulturnom manifestacijom “Zeničko proljeće”.

Dramaturginja Asja Krsmanović i reditelj Nermin Hamzagić su o predstavi napisali:

“‘Drama o Mirjani i onima oko nje’ je tekst o ženi koja ima samo kćer, godine, sjećanja i jedan stan koji mrzi. Barem tako ona kaže. Zapravo, jedino što Mirjana zapravo ima su oni oko nje. Otuđeni, uronjeni u vlastite egzistencijalne brige i emotivne drame, oni oko Mirjane čine Mirjanu.”

“Ženu u četrdesetim koja sjedi u neudobnoj uredskoj stolici, puši, pije kafu, kupuje šefu kravatu i ulazi u neobavezne uredske avanture iz kojih izlazi još praznija nego što je ušla, jer shvata da nisu dovoljne da ispune prazninu koju osjeća.”

“Mirjana je drama o nama. O propaloj srednjoj klasi. O ženi čija slika u društvu blijedi proporcionalno sa rastom njenih godina, sve dok ne postane potpuno nevidljiva. O malom običnom životu u kojem nema velikih događaja, velikih misli ili rečenica, ali ima velikih osjećaja.”

U predstavi igraju: Snežana Vidović, Tamara Miličević-Stilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Enes Salković, Selma Mehanović, Saša Handžić, Uranela Agić i Benjamin Bajramović.

Dramaturgiju predstave potpisuje Asja Krsmanović. Scenografija je povjerena Sabini Trnki, a kostimografija Irmi Saje. Muziku predstave potpisuje Enes Zlatar.

Radio AS