Predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” u ponedjeljak na sceni SARTR-a

Višestruko nagrađivana predstava “Moj sin samo malo sporije hoda” bit će izvedena u ponedjeljak, 6. novembra na sceni SARTR-a.

Predstava je nastala prema tekstu autora Ivora Martinića, a u režiji Ivana Plazibata.

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim u oktobru dodijeljene su nagrade autoru predstave Ivoru Martiniću za najbolji dramski tekst kao i Snežani Bogićević za najbolju žensku ulogu.

“Predstava prati jedan dan u porodici gospođe Mije koja nastoji da organizuje sinu proslavu dvadeset i petog rođendana. Mama će napraviti tortu, tata će kupiti poklon, baka i sestra će pomoći mami, doći će i tetka i tetak, a sin će biti najsretniji na toj proslavi. Poslije će otići sa prijateljima da proslavi dvadeset i peti baš onako kako on želi. Tata će zagrliti mamu i svi će mirno zaspati”.

“U tom snu će mama sanjati da je rođendanski dan prošao tako lako i da njen sin hoda, a mi taj san nećemo gledati. Branko ne hoda i nikad neće prohodati, i to je tako. Prilično jednostavno. I nije problem što on ne hoda, nego emotivno prihvatanje te činjenice. U tim obrisima stana koje vidimo na sceni, dešava se život, onaj kojem i mi najčešće prisustvujemo. Nisu sve porodice sretne. Nisu sve ni nesretne. Sve su i sretne i nesretne. I u tom nastojanju da život pretvore u nešto lijepo sa okolnostima kakve jesu, gledamo likove koje jako brzo zavolimo, upravo zbog toga jer su nam bliski i istiniti”: istakla je dramaturginja predstave Nejra Babić.

Glumačku podjelu čine: Jasna Diklić, Snežana Bogićević, Mirela Lambić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Džana Džanić, Matea Mavrak i Enes Kozličić.

Rezervacije ulaznica mogu se izvršiti putem maila blagajna@sartr.ba ili na brojeve telefona 033 664 070 ili 061 850 745.

Radio AS