Predstava “Othello” u utorak i srijedu na sceni Sarajevskog ratnog teatra

Nakon gostovanja u Beogradu i Ljubljani, na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) publika će ponovo imati priliku pogledati predstavu “Othello” u utorak i srijedu, 20. i 21. februara, s početkom u 20 sati.

Nastala je u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Ulysses teatra u režiji Oksane Dmitriieve. “Othello” je jedna od najokrutnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija.

U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i, najvažnije od svega, ljubav. U ovoj važnoj temi istražuje se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše.

Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju. Na bojnom polju, svi resursi tijela usmjereni su na preživljavanje, pa je uvjet za opstanak da čovjek živi i reagira prema najosnovnijim instinktima, odbacujući složena višeslojna društvena pravila.

No, jednog dana ratnici se vraćaju kući i moraju se iznova prilagoditi društvenim pravilima. Kako je lako slomiti heroja, kako je lako manipulirati njime. Kakve će nepopravljive tragične posljedice imati te manipulacije, ta kobna “miroljubiva” igra… Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Ana Marija Brđanović, Alban Ukaj, Davor Sabo, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Mak Čengić i Alen Konjicija. Autorski tim čine: scenograf i kostimograf Mykhayl Nikolayev, kompozitorica Kateryna Palachova, koreografkinja Inna Falkova. Dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, a saradnici na projektu su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

Rezervacije ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033 664070 i 061 850745 ili putem email-a blagajna@sartr.ba.

Radio AS