Predstavljen bogat trodnevni program povodom Dana Sarajeva i godišnjice početka opsade

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović danas su u Vijećnici predstavili programe obilježavanja 30 godina od početka opsade Sarajeva i Dana grada Sarajeva.

“Vijećnica će biti stjecište dešavanja povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva. Program obilježavanja započet će u ponedjeljak, 4. aprila izložbom fotografija ‘Opsada’ Paula Lowea, Britanca i Bosanca, sa sarajevskom adresom, izuzetnog fotografa. On je svojim foto objektivom zabilježio svakodnevnicu i borbu za preživljavanje Sarajlija u vrijeme opsade”, kazala je gradonačelnica Karić.

Na Vijećnici će isto veče s početkom u 20 sati biti upriličena video projekcija “Sarajevske ruže” o ratnim ožiljcima, simbolima opsade i stradanja ovog grada.

Za 5. april najavljena je međunarodna konferencija “30 godina poslije-Sarajevo” u kojoj će učestvovati renomirani lokalni i međunarodni stručnjaci, novinari i akademici. Svoj dolazak potvrdili su predsjednik i glavni tužilac međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Carmel Agius i Serge Brammertz, bivši komandant UNPROFOR-a u Sarajevu Rupert Smith, šef delegacije EU u BIH Johann Sattler, te član ratnog Predsjedništva BiH Ivo Komšić.

“Rođendan grada Sarajeva, 6. april, pored odavanja počasti hrabrim ljudima koji su svoje živote ugradili u slobodu i napredak ovog grada, obilježit ćemo i bogatim programom kulturnih i sportskih manifestacija. Za ovaj dan našim građanima poklanjamo obnovljenu Bistričku stanicu, koja je obogaćena dijelom muzejske postavke Valter brani Sarajevo”, istakla je Karić.

Među kulturnim dešavanjima bit će upriličene dječije predstave, izložbe, koncerti, te besplatni obilasci sedam renomiranih institucija kulture.

Također, bit će održani tradicionalni sportski turniri u plivanju, šahu, košarci, streljaštvu…

“Pored bogatog kulturno-zabavnog i sportskog programa, Gradsko vijeće Grada Sarajeva 6. aprila u 17 sati održat će svoju svečanu sjednicu, opredijeljenu Danu grada Sarajeva. Na svečanoj sjednici tradicionalno ćemo uručiti najviša priznanja i nagrade Grada Sarajeva”, rekao je predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u ovoj godini će biti uručena prof.dr. Rifatu Škrijelju za doprinos iz oblasti nauke i obrazovanja i prim.dr. Željku Leru za doprinos iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, kao i privrednom društvu za promet i usluge “Alternativa” za doprinos iz oblasti privrede.

Dobitnik priznanja “Počasni građanin Grada Sarajeva” je Jordi Pujol Puente.

“Doprinos svakog od laureata ponaosob je uzuzetan i svečana sjednica je prilika da to istaknemo i da im se zahvalimo”, poručio je Ademović.

Radio AS