Premijera opere “Tosca” u subotu na sceni Narodnog pozorišta

Premijera opere “Tosca” reditelja Gorana Golovka, rađene prema djelu Giacoma Puccnija, biće izvedena u subotu, 22. oktobra u 19:30 na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Ovo je jedno od najvećih djela svjetske muzičke literature. Više je nego izazovno za postavljanje na pozornicu zato što danas, na početku treće dekade 21. stoljeća moramo odgovoriti na pitanje ‘Šta klasična djela govore nama danas i ovdje?’. Bojim se da nam stvarnost, kako globalna, tako i regionalna i lokalna, zapravo sama po sebi nameće o čemu bi predstava bila. Naime, radi se o jednoumlju, totalitarizmu i fašizmu koji guši sve najplemenitije u čovjeku, uključjući najuzvišeniju emociju od svih i tajnu našeg postojanja – ljubav. Rad na predstavi trajao je otprilike mjesec dana”, rekao je Golovko ranije u razgovoru za Klix.ba.

Repriza Tosce možete pogledati u ponedjeljak, 24. oktobra u 19:30 sati. Ulaznice možete rezervisati na stranici NPS.

Uloge u “Tosci” će ostvariti: Hor Opere NPS, Katarina Kikić Marić, Dragana Radaković (Tosca), Amir Saračević, Stjepan Franetović (Mario Cavaradossi), Ivan Šarić, Davor Radić (Barun Scarpia), Denis Isaković, Nedim Bašić (Cesare Angelotti), Ivica Šarić, Siniša Markanović (Crkvenjak), Ileš Bečei (Spoletta), Josip Katavić (Ključar), Hana Salihović i Idna Muminović (Pastir). Kompletu postavu možete pogledati ovdje.

“Vjerujem da će do subote sve biti kako treba i da će publika biti vrlo zadovoljna. S tim ‘zalogajem’ su se operni ansambl, tehnika, administracija i ostatak osoblja zdušno uhvatili u koštac. Vjerujem da rezultat neće izostati”, dodao je reditelj.

Radio AS