Premijera predstave “Othello” u ponedjeljak na sceni SARTR-a

U ponedjeljak, 18. septembra, u 20 sati će na sceni Sarajevskog ratnog teatra biti izvedene predstava “Othello” ukrajinske režiserke Oksane Dimitrijeve.

Ova predstava je premijerno izvedena 21. jula na Malom Brijunu u tvrđavi Minor. Nastala je u koprodukciji s teatrom Ulysses. Oduševila je stotine gledaoca, a sada će biti predstavljena i sarajevskoj publici.

“Othello” je jedna od najokrutnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i manipulacija, a prije svega ljubav.

Predstava propituje temu povratka ratnog veterana u mirno doba, istražuje kako se bivši ratnici iznova prilagođavaju društvu, i kakve tragične posljedice nose sa sobom.

“U ovoj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju”, poručila je Dimitrijeva.

Autorski tim čine: scenograf i kostimograf Mihail Nikolajev, kompozitorica Katerina Palačova, koreografkinja Inna Falkova i dramaturginja Nejra Babić. Saradnici na projektu su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

U predstavi igraju Ermin Bravo, Ana Marija Brđanović, Alban Ukaj, Davor Sabo, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Mak Čengić i Alen Konjicija.

Reprize predstave bit će izvedene 19. i 20. septembra u 20 sati. Rezervacije ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033 664070 i 061 850745 ili putem email-a blagajna@sartr.ba.

Radio AS