Prezentovana moguća rješenja primjene inovativnih tehnologija grijanja u KS

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović održao je sastanak sa predstavnicima  Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), KJPK „Toplane“, BAGS Energotehnika i konsultanske kompanije „Niras“ iz Danske, a na temu ispitivanja potencijala realizacije projekta „Proširenje i poboljšanje sistema daljinskog grijanja u Kantona Sarajevo“.

Podsjećamo da je za ovaj projekat u novembru 2021. godine potpisano Mandatno pismo između Vlade KS i EBRD-a.

Ovom prilikom, učesnicima sastanka prezentirana su moguća rješenja primjene inovativnih tehnologija grijanja, kao i prijedlozi za proširenje i poboljšanje postojećeg sistema daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo, navedena u inicijalnom izvještaju konsultantske kompanije „Niras“. Oovu dansku kompaniju angažirao je EBRD da izradi studiju „Integracija toplotnih pumpi i poboljšanje sistema daljinskog grijanja“.

“Očekivani benefit  primjene inovativnih tehnologija, kao što su toplotne pumpe, je smanjenje zavisnosti od uvoznih energenata – prirodnog gasa, lož ulja i mazuta, smanjenje uticaja njihovog značajnog poskupljenja na troškove proizvodnje toplotne energije, kao i smanjenje zagađenja zraka i emisije stakleničkih gasova, uz poboljšanje energijske efikasnosti sistema. Današnji sastanak predstavlja doprinos našeg ministarstva i nadležnih komunalnih preduzeća u procesu izrade studije koja će, nakon izrade, poslužiti Vladi Kantona Sarajevo kao osnov za donošenje konačne odluke o narednim koracima u cilju implementacije ovog značajnog projekta“, istakao je ministar Hadžiahmetović.

Izradu studije finansira Vlada Austrije, putem „Programa za obnovljive izvore u sistemima daljinskog grijanja u zemljama Zapadnog Balkana“.

Radio AS