Prikupljeno više od 19 tona otpada za recikliranje

Tokom aktivnosti u Coca-Colinom projektu u okviru ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala ‘Recikliraj me. Pokloni mi novi život.’, za osam dana je odvojeno i prikupljeno više od 19 tona otpada za recikliranje – plastične ambalaže, limenki, papira i stakla, a prikupljeno i deponovano skoro 77 tona miješanog otpada, saopšteno je iz navedene kompanije.

Tokom Festivala, 30 najprometnijih lokacija u gradu bilo je opremljeno Coca-Colinim kontejnerima i bačvama za odvojeno prikupljanje otpada.

Komunalno preduzeće “Rad” bilo je angažirano za preuzimanje i odvoz otpada, a kompanija “Ekopak” će se pobrinuti za recikliranje plastične ambalaže i drugih odvojeno prikupljenih reciklabilnih materijala. Rezultati jasno ukazuju, kako je istaknuto, da su građani voljni i spremni da promijene navike i otpad razvrstavaju kako bi mogao biti recikliran.

Jedno od strateških opredjeljenja Coca-Cole u Bosni i Hercegovini su i jasno postavljeni ciljevi koji se odnose na smanjenje utjecaja na okoliš. 

‘Recikliraj me. Pokloni mi novi život.’ i drugi projekti poput ‘Od izvora do mora’ su ekološke inicijative kojima kompanija postiže ove društveno odgovorne ciljeve.

Coca-Cola je u proteklih deset godina smanjila težinu plastičnih boca koje proizvodi u svom pogonu za ukupno 7 posto. Inovacija u proizvodnom pogonu je i novi tip plastičnog čepa koji će na osnovu manje težine za 26 posto, u 2022. godini doprinijeti smanjenju korišćenja plastike za gotovo 50 tona, navode iz te kompanije.

Radio AS