Projekat bh. srednjoškolaca „Nema potrebe za brzinom“ naredne sedmice na EXPO 2020 Dubai

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur danas su organizirali prijem za srednjoškolce koji će, na poziv organizatora EXPO-a, sljedeće sedmice predstaviti svoj projekt „Nema potrebe za brzinom“ na EXPO-u, ali i učestvovati na međunarodnom takmičenju učenika inovatora koje se ove godine održava u Dubaiju.

Sarajevski srednjoškolci i mladi inovatori Asad Grabovica i Gabriel Greenwich pozvani su od organizatora EXPO 2020 Dubai da predstave svoj projekt na ovoj prestižnoj izložbi, a Ministarstvu privrede i Općini Ilidža obratili su se za sufinansiranje troškova odlaska i boravka.

Ministarstvo privrede KS će snositi troškove odlaska naših učenika i njihovog profesora, mentora, dok će Općina Ilidža obezbijediti sredstva za troškove džeparca i ostale pripadajuće troškove za vrijeme njihovog boravka u Dubaiju.

„Veliko mi je zadovoljstvo upoznati ove zlatne momke. Više smo nego počastvovani biti dijelom njihovog predstavljanja na EXPO-u i međunarodnog takmičenja učenika inovatora koje se sljedeće sedmice održava u Dubaiju, jer oni su naš najvrijedniji potencijal“, kazao je ministar Delić.

Bosna i Hercegovina ima mnoge specifičnosti i komparativne prednosti koje smo predstavili i predstavljamo na najstarijoj izložbi inovacija i poduzetništva, koja se ove godine održava u Dubaiju, a čovjek kao jedan od naših najboljih resursa u fokusu je predstavljanja Bosne i Hercegovine na ovoj izložbi.

Osim poslovnih subjekata i projekata kompanija iz Bosne i Hercegovine koji se predstavljaju, uz paket podrške Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, sljedeće sedmice na EXPO-u će biti predstavljen i projekt „Nema potrebe za brzinom“ učenika trećeg razreda srednje škole „Richmod park“ iz Sarajeva.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur također je iskazao zadovoljstvo učešćem u organizaciji odlaska ovih učenika na takmičenje, te istakao da bi bio sretan da se saradnja s mladim inovatorima nastavi i nakon ovog projekta.

„Imamo nekoliko projekata na području naše općine i bila bi nam velika čast da budete dijelom njihove realizacije. Vjerujem da trebamo imati kontinuitet saradnje, pogotovo jer je vaša škola smještena na području naše lokalne zajednice“, kazao je, između ostalog, načelnik Muzur.

Projekt „Nema potrebe za brzinom“ osmišljen je na principu nagrade i kazne za učesnike saobraćaja. Cilj je pojačanje sigurnosti u saobraćaju i bezbjednosti putnika i to na principu “adaptabump-a – pametnog ležećeg policajca“ koji podrazumijeva kontrolu brzine na licu mjesta tako što će zaustaviti vozača koji vozi preko dozvoljenog ograničenja brzine.

„Iznenađujuće je da sistem ograničavanja brzine koji trenutno imamo u saobraćaju nema značajan utjecaj na povećanje sigurnosti putnika, stoga smo mi prošle godine došli na ideju da napravimo projekt koji otklanja dileme u vezi brzine, a pritom je visoko efikasan i osigurava bezbjednost na putu. Napravili smo ‘adaptabump’ kako bismo nagradili one koji poštuju lokalne prometne zakone i podsjetili one koji ih ne poštuju da ih jednostavno slijede. Ove godine smo odlučili da nastavimo s projektom i unaprijedimo ga na što više načina. Učinili smo ‘adaptabump’ vidljivijim, otpornijim na vremenske uvjete, čak sigurnijim za pješake i školske zone i idealnijim za vozila hitne pomoći“, pojasnili su svoj projekt Asad i Gabriel.

Učenici su najavili i predstavljanje dva nova projekta na učeničkoj olimpijadi Bosepo koja se održava 18. i 19. februara u Sarajevu.

Radio AS