Prostorije KPZ Miljacka i zvanično ustupljene Ministarstvu pravde i uprave KS

Predstavnici Ministarstva pravde i uprave Kantona Sarajevo, Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Kazneno popravnog zavoda Sarajevo, Kantonalnog suda u Sarajevu i Općinskog suda u Sarajevu održali su sastanak na kojem je zvanično potpisan dokument o ustupanju prostorija KPZ Miljacka Ministarstvu pravde i uprave KS. 

Kako je istaknuto ovom prilikom, značaj ovog projekta za pravosuđe Kantona Sarajevo je enormno veliki, kao i početak izgradnje treće faze novog pritvorskog kompleksa na Igmanu.

Radovi na rekonstrukciji i adaptaciji objekta Kazneno-popravnog zavoda “Miljacka” trebali bi početi u septembru ove godine, a njegovom obnovom i prenamjenom riješit će se dugogodišnji problem prostornih kapaciteta Kantonalnog suda u Sarajevu i Općinskog suda u Sarajevu. Biće osigurane i dodatne prostorije za sudsku policiju, čime će biti stvoreni bolji uslovi rada i sudova i sudske policije.

Novi prostorni kapaciteti značit će bolje uslove za rad, što će se direktno odraziti na brže rješavanje predmeta, smanjenje broja neriješenih predmeta te veću dostupnost i kvalitet rada ovih institucija.

Podsjećamo, izgradnja novog pritvorskog kompleksa na Igmanu je u toku, a nakon što bude završen, objekat će u potpunosti riješiti dugogodišnje probleme s prostorom za određivanje mjere pritvora.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk zahvalio se direktoru Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo Faruku Zubčeviću na profesionalnom angažmanu u navedenom projektu, istakavši da se radi o značajnom koraku u reformi pravosuđa, što je i jedna od obaveza BiH na putu za članstvo u Evropskoj uniji.

Radio AS