Protesti ispred zgrade OHR-a: Okupljeno nekoliko stotina građana

Nekoliko stotina građana okupilo se ispred zgrade Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevu izražavajući na ovaj način nezadovoljstvo aktuelnom političkom situacijom u zemlji.

Protest u Sarajevu je organizovala neformalna grupa građana “Restart”, a održavaju se u isto vrijeme kada i protesti u drugim gradovima u Evropi. U Bosni i Hercegovini je organizovan u Sarajevu i Tuzli.

Okupljeni u Sarajevu su nosili i transparente na kojima je pisalo: “Koncept etničkih teritorija, nagrada za genocid i etničko čišćenje”, “Genocid ne smije biti osnova nove karte Evrope”, “Negiranje genocida nije sloboda govora”, “Hoćemo u Evropu, nećemo u Rusiju”.

Organizatori su naveli da će danas uručiti zahtjeve koje su pripremili danas okupljeni građani u Sarajevu ali i one koji su napisali bh. građani koji jučer i danas protestuju širom svijeta.

Među zahtjevima grupe građana “Restart” je da građani zahtijevaju odlučne mjere Ujedinjenih nacija, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Građani zahtijevaju od PIC-a da daju bezrezervnu podršku visokom predstavniku za korištenje bonskih ovlasti u BiH, za potpunu vladavinu prava;

Zahtijevaju i da visoki predstavnik odmah naloži prekid blokade držanih institucija (odnosno zaustavi primanja onih koji blokiraju) i da odmah poništi sve odluke Narodne skupštine RS o tzv. povratu nadležnosti.

Među zahtjevima je i da građani zahtijevaju bezuslovnu primjenu odredbi o zabrani negiranja genocida i eliminiranju efekata genocida u skladu sa UN rezolucijom.

Radio AS