Protesti u Sarajevu: “Naš glas je protiv rata, za funkcionalnu državu!”

Skup građana ‘Probudi se Bosno!’ održan je danas u centru grada Sarajeva. Veći broj građana okupio se ispred Vječne vatre gdje su glasno poručili: Naš glas je protiv rata, za normalnu i funkcionalnu državu, za otpor!

“Nakon 30 godina moramo odlučno reći ne političkom sistemu koji generira diskriminaciju korupciju i nepravde. Tražimo ista prava za svakog čovjeka i sprečavanje vještačkih kriza”, rečeno je na protestu.

Poručeno je da budućnost koju građani žele “nije u plemenskoj kohabitaciji takozvanih konstitutivnih naroda, već unutar BiH na građanskim principima u kojoj će vladati jednakost, pravda, sloboda i solidarnost.”

“Samo u takvom elementu je moguć ekonomski i društveni napredak”, jednoglasno je poslana poruka.

Javnosti se obratio i jedan od organizatora protesta Suad Đozić. Naglasio je da danas prvi put od Dejtonskog sporazuma se priča o građanskoj BiH.

“Krenulo je 25. oktobra ispred OHR-a, a sada se o tome priča u Briselu, Stockholmu, Torontu, Londonu, i drugim svjetskim gradovima. Trenutno radimo na udruživanju svih u jedan jedinstveni front otpora, koji neće više praviti dogovore sa konstitutivnim režimom. Od danas igramo sa bijelim figurama, a oni će u defanzivu”, rekao je Đozić.

Na protestu je rečeno i da “građanska, funkcionalna i mirna BiH nema alternativu”.

Inače, neformalna grupa Restart organizirala je posljednjih mjeseci niz protesta u glavnom gradu BiH. Protesti su bili ispred Ureda visokog predstavnika u Sarajevu, ispred ambasade SAD-a, bh. institucija, na Trgu Bosne i Hercegovine itd.

ba.n1info.com

Radio AS