Provode se posljednje pripreme pred referendum za opoziv Hadžibajrića

Komisija za provođenje postupka opoziva provodi posljednje pripreme pred Refrendum za opoziv načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića koji će se održati u nedjelju, 23. jula.

Prema riječima Mirze Imamovića, predsjednika Komisije, u toku je štampa i priprema posljednjeg broja glasačkih listića putem kojih će građani odlučivati da li su ZA ili PROTIV opoziva općinskog načelnika.

Iako se referendum provodi po istom postupku kao i izbori, kao najveću razliku istakao je proceduru štampanja glasačkih listića koja je u slučaju redovnih izbora osigurana od strane CIK-a BiH, dok u ovom slučaju kompletnom procedurom rukovodi Komisija za provođenje opoziva.

Ipak, prema riječima predsjednika Komisije, Mirze Imamovića, i ovaj dio posla se odvija utvrđenom dinamikom te nema poteškoća pri organizovanju i realizaciji neophodnih aktivnosti potrebnih za održavanje referenduma.

Glasači u Starom Gradu u nedjelju će moći glasati na 46 biračkih mjesta (spisak biračkih mjesta pogledajte ovdje), od 07-19,00 sati, a prvi preliminarni rezultati referenduma mogu se očekivati 7 sati nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Za konačne rezultate bit će potrebno sačekati prebrojavanje glasova iz inostranstva.

Nakon provedenog referenduma, u ovisnosti od rezultata, CIK BIH će verificirati odluku o oduzimanju ili nastavku mandata općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću.

Pravo glasa u nedjelju, 23. jula, imat će 36.193 glasača. Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo donijelo je na vanrednoj sjednici, održanoj 12.06.2023. godine Odluku o pokretanju opoziva općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

Na istoj sjednici donesena je i odluka o formiranju Komisije za provođenje postupka opoziva te usvojeno Uputstvo za provođenje postupka opoziva općinskog načelnika. Prema procjenama, provođenje postupka opoziva/referenduma koštat će između 120.000 i 150.000KM.

Radio AS