“Rad” tvrdi da odvoz smeća još neće poskupjeti, ali postoji mogućnost rasta cijena

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća “Rad” su saopštili da njihove usluge još neće poskupjeti, ali su potvrdili da postoji mogućnost rasta cijena.

Oglasili su se nakon što je Nadzorni odbor ovog preduzeća predložio da cijene usluga početkom sljedeće godine budu više za 63 posto za građane, za prosvjetne ustanove 60 posto, za banke i pošte 75 posto te za ljetne bašte 60 posto.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević smatra da prijedlog cijena nije utvrđen u skladu s rješenjem Konkurencijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

Međutim, u “Radu” uvjeravaju da nisu djelovali, kako su saopćili, vaninstitucionalno, niti samovoljno, već da su djelovali u pravcu naloga i zahtjeva Konkurencijskog vijeća i resornog ministarstva. Osvrnuli su se na pitanje cijene za pravna lica.

“‘Rad’ je 8. aprila 2022. zaprimio rješenje Konkurencijskog vijeća kojim se nalaže da preduzeće usvoji cjenovnik za pravna lica, kojim će biti izvršena kategorizacija djelatnosti i dodane šifre djelatnosti u skladu s klasifikacijom djelatnosti iz 2010.”, istakli su.

Ukazali su da su nadležnom ministarstvu dostavili prijedlog cijena za pravna lica te da je cijena usluga za pravna lica ista od 1995.

“‘Rad’ je 9. augusta 2022. Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Vladi Kantona Sarajevo, dostavio prijedlog cjenovnika kojim je u okviru postojećih, nepromijenjenih cijena izvršena kategorizacija djelatnosti i dodatne šifre djelatnosti. Napominjemo da je za pravna lica na snazi cjenovnik utvrđen zaključkom Grada Sarajevo, odnosno da se cijene usluga za pravna lica nisu mijenjale od 1995.”, naveli su.

Potom su se osvrnuli na urgenciju resornog ministarstva za koju su naglasili da je njome traženo da dostave prijedlog cijena za fizička i pravna lica.

“‘Rad’ je 26. juna ove godine zaprimio urgenciju od Ministarstva kojim se nalaže da preduzeće u roku od 10 dana dostavi prijedlog cjenovnika za prava i fizička lica. Shodno navedenom, uprava preduzeća je donijela prijedlog cjenovnika s detaljnom kalkulacijom. Prijedlog je sačinjen u skladu s važećim Zakonom o komunalnoj čistoći i u tu svrhu su angažovana eksterna stručna lica kako bi se utvrdili stvarni troškovi prikupljanja otpada”, obrazložili su.

Također tvrde da su prijedlog cjenovnika 14. jula ove godine dostavili spomenutom ministarstvu, kako bi se dostavio nezavisnom tijelu Vlade Kantona Sarajevo na dalju provjeru. Naglasili su da se poskupljenje još neće desiti, ali su potvrdili da postoji mogućnost poskupljenja.

“S obzirom na to da nezavisno stručno tijelo nije donijelo konačnu odluku, nije nam jasno zbog čega je u javnost plasirana informacija o poskupljenju cijena usluga. Javnost će biti obaviještena o konačnoj odluci nezavisnog stručnog tijela koje će dati smjernice za eventualni rast cijena. Do trenutka prihvatanja prijedloga cjenovnika, obračun će se i dalje vršiti prema cjenovniku utvrđenom prije više od 25 godina – za pravna lica iz 1995., a za fizička lica iz 1997.”, saopštili su iz preduzeća “Rad”.

Radio AS