Radari na šest novih lokacija u Sarajevu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavještava građane Sarajeva da će u narednom periodu biti postavljeno šest novih stacioniranih radara.

Kako je navedeno u zvaničnom saopćenju MUP-a KS, odjeljenje za videonadzor Sektora uniformisane policije je od strane Ekspertne radne grupe za razmatranje opravdanosti za postavljanje novih stacioniranih radara dobilo na nadležno postupanje osam zaključaka.

“Ekspertna radna grupa je usvojila šest lokacija kao opravdane, tri su radara u procesu postavljanja (Ul. Adema Buće kod škole – Buća Potok, Ul. Zagrebačka – Kovačići, M-18 Semizovac), a za preostala tri se vrši istraživanje tržišta za nabavku (Ul. Alipašina, Ul. Džemala Bijedića, M-18 Poturovići – Semizovac). Pored ovih šest lokacija, Jedinica za saobraćaj je zahtijevala postavljanje stacionarnog radara u ulici Obala Kulina Bana, kod BH Pošte te je u toku postavljanje kućišta”, saopšteno je Uprave policije KS.

Također, Odjeljenje za videonadzor je za naredni period planiralo proširenje analitičkih kamera “Sparta“, koje uključuje nabavku 34 analitičke kamere. Ove kamere snimaju i registraciju te detektuju da li je vozilo registrovano.

Dodaju, također, da je za ovu svrhu neophodno instaliranje novih optičkih kablova duž glavne longitudinale, što je i učinjeno u toku rekonstrukcije tramvajske pruge, a zaključkom vlade je usvojena inicijativa MUP-a da se prilikom svih projekata u KS vrše konsultacije po pitanju dodatne instalacije optičkih kablova.

U planu je da se do 2025. godine optičkom mrežom povežu 164 raskrsnice u Kantonu Sarajevo što bi imali veliki značaj za uspostavu savremenog videonadzora.

Radio AS