Radnici Zraka štrajkuju glađu: “Sve što je obećao, ministar je slagao”

Pedesetak radnika Zraka danas štrajkuje zbog nesipunjavanja njihovih zahtjeva. Njih 15 se odlučilo i na štrajk glađu, jer im je struja isključena 5. maja, a druge opcije, kažu, nema.

Mirsad Ademović, potpredsjednik Sindikalne organizacije Zrak, za N1 je kazao, da su bezbroj puta razgovarali sa resornim ministrom Nerminom Džindićem i uvijek je izigrao njihovo povjerenje.

“Sve što je obećao, sve je slagao. Sve poteze koje vuče Vlada Federacije BiH, svi vode ka stečaju ili gašenju firme. Mi nećemo dozvoliti. Radnici će se boriti do posljednjeg. Ovo nam je očajnički potez. Ovdje ćemo ostati sve dok se naši zahtjevi ne riješe”, kaže Ademović.

U utorak u Goraždu je zakazan sastanak svih direktora, predsjednika nadzornih odbora i sindikalaca iz firmi namjenske industrije. Biće prisutan i Sindikat metalaca, a predsjednik sindikalne podružnice Zrak. d.d. i Ademović su odlučili da ne prisustvuju, jer, kako kažu, “u najmanju ruku 10 puta ih je ministar i predsjednik nadzornog odbora izigrali.”

“Prenijet ćemo našem predsjedniku granskog sindikata zahtjeve i neka ih on pročita”, ističe Ademović.

Osnovni zahtjevi radnika Zraka su, podsjetimo, da se isplate tri izvršne sudske presude koje nisu mogli naplatiti već 15 godina, isplata pet plata i pet toplih obroka i uvezivanje radnog staža kako bi 19 ljudi moglo otići u penziju.

Radio AS