Razmatra se mogućnost da učenici svih stručnih i tehničkih škola KS rade do tri dana sedmično

Ministrica obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović je obrazložila kako se namjerava zakonski urediti dualno obrazovanje u srednjim školama.

Kako su saopštili iz kantonalne vlade, danas su počele konsultacije o zakonskoj regulaciji, kojima su prisustvovali i privrednici. Napomenuli su da je zakon u fazi prednacrta, a njime će se tretirati praktična nastava u srednjim stručnim i tehničkim školama.

“Ovim uspostavljamo komunikaciju s privrednicima kako bismo korak po korak privikli naše učenike na praktičnu nastavu, odnosno na rad. Ovaj model dualnog obrazovanja je na liniji trendova u Evropi. Vrlo je važno da učenici stručnih i tehničkih škola steknu prvo radno iskustvo i doživljaj na tržištu rada kako bi što prije bili kvalifikovani za poslove”, kazala je Hota-Muminović.

Planirano je postepeno povećavanje broja dana u drugom, trećem i četvrtom razredu spomenutih škola, koje bi učenici provodili radeći u privredi, a gdje bi za svoj rad primali i simboličnu naknadu.

“Trenutno je prijedlog da učenici drugih razreda provode jedan dan nastave u privredi, učenici trećih razreda dva dana, a učenici četvrtih razreda tri nastavna dana u privredi”, ukazala je resorna ministrica.

Naglasila je da će finalna rješenja biti utvrđena sa svim relevantnim subjektima u ovom procesu zbog čega su danas organizovane prve konsultacije te da nije namjera ubrzavati procese i stvarati dodatni pritisak u obrazovnoj zajednici.

“Veoma nam je značajno da dijaloški, saradnjom sa zainteresiranim stranama i našim partnerima ponudimo najbolja rješenja i uspostavimo okvire ovog zakona kako bi dobre prakse dualnog obrazovanja zaživjele u Bosni i Hercegovini”, dodaje.

Istakla je da su pozvani predstavnici Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo, Privredne komore Kantona Sarajevo, Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo, kao i sindikata. Partneri u ovom procesu su ambasade Njemačke i Švicarske te Ured njemačke vladine organizacije GIZ u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Suad Ećo je naglasio da je donošenje ovog zakona od velikog interesa za poslodavce, kao i da oni imaju kapacitete za njegovu primjenu.

“Na tržištu rada trenutno ima 60.000 nezaposlenih, a poslodavci imaju problem kako pronaći kvalitetnu radnu snagu. Mislim da je ovo put kako da dođemo do kvalitetnih, kvalificiranih radnika, kao i da još kroz sistem školovanja mi možemo utjecati na profiliranje budućih radnika. Ovakvi primjeri su dali dobre rezultate u zemljama okruženja i EU i mi ih samo trebamo primijeniti”, podsjetio je.

Prema riječima Eće, ako se ne krene u reformu obrazovanja, definitivno će biti usporen proces razvoja Kantona Sarajevo, upravo zbog nedostatka radne snage.

Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo Muamer Mahmutović kazao je također da je riječ o reformskom zakonu kojim će se privrednicima omogućiti da obučavaju i dobiju kvalifikovanu radnu snagu i koja će odmah biti spremna za uključivanje u rad.

Kako je kazao Mahmutović, ovim zakonom se približavamo EU, njihovim normama, ali i omogućava lakši dolazak stranih investitora, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radio AS