Ruši se građevina kod Vile Braun, planirana gradnja rezidencijalne zgrade

U toku je rušenje građevine u blizini Vile Braun u Sarajevu u kojoj je nekada bila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. Djelomično je poznato šta se namjerava izgraditi na tom prostoru.

Građevina se nalazi u krugu Vile Braun koju je Općina Centar Sarajevo u svoj posjed vratila u februaru ove godine.

Nakon što je portal Faktor krajem prošlog mjeseca objavio da Općina Centar ruši Vilu Braun, lokalne vlasti su demantovale taj navod, naglasivši da nije riječ o Vili Braun. Ukazali su da su spomenuti građevinski radovi u svrhu izgradnje građevine rezidencijalnog karaktera, a po zahtjevu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“U ulici Alipašina 43 u toku su radovi u kompleksu bivše Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini koji ne uključuje parcelu na kojoj se nalazi Vila Braun”, istakli su.

Naglasili su da je spomenuto ministarstvo dobilo odobrenje za radove, ali nisu precizirali koja će biti namjena rezidencijalne građevine. Poslali smo upit Ministarstvu vanjskih poslova šta konkretno namjeravaju izgraditi te ćemo njihov odgovor naknadno objaviti.

Riječ je o vrlo atraktivnom prostoru, a prije nego što je Općina Centar Vilu Braun vratila u posjed, bila je u posjedu entitetske vlade. Koristila ju je Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, a prije toga je u ovoj građevini bila Američka ambasada.

U Općini Centar napominju da je Vila Braun jedna od najreprezentativnijih austrougarskih građevina te su najavili da će je renovirati i, kako su naveli, prilagoditi potrebama građana.

Bila je u vlasništvu austrijskog industrijalca Augusta Brauna koji je znatno doprinio urbanizaciji Sarajeva. Na području današnjeg naselja Koševo napravio je prvu ciglanu čija cigla se koristila za izgradnju značajnih građevina, među kojima je i današnje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

(Klix.ba)

Radio AS