Saniran makadamski put kroz Gornje Biosko – zajednički projekat Općina Stari Grad i Istočni Stari Grad

Zahvaljujući odličnoj saradnji Općine Stari Grad i Opštine Istočni Stari Grad, stanovnici naselja Gornje Biosko, koje se nalazi na razgraničenju dva entiteta, dobili su novi put. Rezultat je to sporazuma kojeg su potpisali općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović početkom ove godine.

Ovim sporazumom dvije lokalne samouprave iz dva različita bosanskohercegovačka entiteta u jednakim omjerima su finansirali sanaciju puta koji predstavlja izuzetno važnu putnu komunikaciju za oko 50 domaćinstava ovog naselja. Projekat je koštao 134.000 KM, a obje općine su izdvojile po 67.000 KM. Radovi su podrazumijevali pripremu terena, tamponiranje i asfaltiranje u dužini od 1.500 metara. Za odabir izvođača i nadzor nad radovima bila je zadužena Opština Istočni Stari Grad, a radove je izvela firma Demus d.o.o. Sarajevo.

Većina ove dionice se nalazi na području općine Stari Grad i mjesne zajednice Mošćanica, te je direktna veza stanovnika ovog naselja sa Hrešom i Vučjom Lukom u Istočnom Starom Gradu. Kako je pojasnio načelnik Opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović prilikom potpisivanja sporazuma, stanovnici ovog naselja žive na području FBiH, ali većinu svojih administrativnih prava ostvaruju u RS-u, te im je ovaj projekat od velike važnosti.

To nam je potvrdio i stanovnik Gornjeg Bioska Marko Čavarkapa. „Sanacija ovog puta za sve nas je jako važna. Imam 82 godine, ovdje sam čitav svoj život i put je oduvijek bio loš i teško prohodan, a sada se to promijenilo. Nadam se da će to možda privući i mlade da dođu živjeti ovdje, jer ostala je samo stara populacija. Načelnici Bojo Gašanović i Ibrahim Hadžibajrić su u posljednjih nekoliko godina uradili za ovo naselje više nego bivša država za 50 godina. Jako smo im zahvalni i čestitamo im na tome“, kazao nam je Čavarkapa.

U prethodnom periodu dvije lokalne samouprave zajednički su realizovale niz projekata za dobrobit građana obje općine po pitanju infrastrukture, elektrifikacije, rasvjete, vodovoda i kanalizacije.

Radio AS