Sarajevo: Brojni sadržaji kojima će se obilježiti Dan nezavisnosti BiH

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u Sarajevu će u ponedjeljak i u utorak biti održan niz raznovrsnih programa i sadržaja kojim će se obilježiti jedan od najznačajnijih praznika BiH.

Tim povodom u Sarajevu je danas održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

Programi se održavaju pod pokroviteljstvom članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Đaferovića. Generalni pokrovitelj je Vlada Kantona Sarajevo, a partneri manifestacije su Grad Sarajevo, Narodno pozorište Sarajevo i Sarajevska filharmonija, dok je izvršni organizator manifetsacije Bosanski kulturni centar KS.

Ulaz na programe je besplatan, uz pridržavanje propisanih trenutno važećih epidemioloških mjera.

U sklopu programa u ponedjeljak će u BKC-u biti premijera dokumentarnog filma “Referendum 92.” autorice Arijane Saračević – Helać.

U utorak je u BKC-u na programu domaći igrani film “Švedsko srce moje majke” Adisa Bakrača. Također, istog dana u galeriji BKC-a održat će se javna tribina “Šta nama znači Prvi mart?”. Praznični muzički program na otvorenom održat će se ispred gradske tržnice Markale u utorak u periodu od 13 do 22 sata.

Direktor BKC-a Jasmin Duraković tim povodom je istakao da je povodom 30 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine važno obilježavati značajne datume za BiH, kao što je to Prvi mart.

“Naša intencija je ove godine bila da pokušamo da dođemo do nekih programa koji su vezani za ovaj dan. Smatramo da je važno iznaći način da mladim generacijama približimo šta je to 1. mart, Dan nezavisnosti BiH”, kazao je Duraković.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić izjavio je da je program dobar pokazatelj značaja Dana nezavisnosti BiH.

“To je datum koji nam je historijski vrlo značajan. Smatram da u vrijeme koje je ispred nas, prije svega kada su mladi naraštaji u pitanju, moramo ponavljati značaj države Bosne i Hercegovine i svih značajnih datuma”, rekao je Avdić.

Saračević – Helać, autorica dokumentarnog filma “Referendum 92.”, također je istakla da je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, vrlo važan datum.

“Zašto je bitan ovaj datum i zašto sam ušla u ovaj teški i veliki projekat. Prvi put su građani Bosne i Hercegovine u procentu od 64 posto od ukupnog stanovništva izašli na referendum i glasali za suverenu i nezavisnu BiH. Ovo je prvi put da su se građani BiH izjasnili kakvu državu žele. Film obiluje nizom dokumentarnih činjenica”, rekla je Saračević – Helać.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, slavi se povodom uspješno provedenog referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održanog 29. februara i 1. marta 1992. godine. Glasalo je tada 2.073.568 glasača (izlaznost 63,7 posto građana s pravom glasa u BiH). Za nezavisnost izjasnilo se čak 99,7 posto osoba izašlih na referendum.

Referendumsko pitanje glasilo je: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Nakon izglasavanja o nezavisnosti, Bosnu i Hercegovinu priznale su mnoge zemlje svijeta i država je nedugo zatim postala punopravni član Ujedinjenih nacija (UN), kao i brojnih drugih međunarodnih organizacija.

Anadolija

Radio AS